Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený otvoriť diskusiu o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane. Od brexitu a odchodu Británie z EÚ je Francúzsko jediným z jej členských štátov, ktorý má nástroje na jadrové odstrašovanie.

Ako sa vyhnúť vysokému plotu na hranici pozemku? Odpoveďou môže byť koncept dom v dome, pri ktorom medzi domom a záhradou vzniká akási prechodová zóna prinášajúca súkromie a zároveň aj spojenie so širším okolím. Dom s týmto princípom navrhli aj architekti Sadovsky & Architects, ktorý zaň získali nomináciu na ocenenie CE ZA AR.

Rodinný dom od ateliéru Sadovsky & Architects. Foto – Nora a Jakub Čaprnka

Bombardovaný Charkiv napriek strachu žije, píše New York Times v reportáži z druhého najväčšieho ukrajinského mesta. Každodenné ruské útoky u obyvateľov stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, poznamenáva denník.

Ruské rakety smerujúce na Ukrajinu pri pohľade z Charkiva. Foto - TASR/AP

Rusko pri dnešných vzdušných útokoch cielilo na ukrajinské plynárenské zariadenia, ktoré sú dôležité pre dodávky do EÚ, uviedol Volodymyr Zelenskyj. Podzemné zásobníky plynu, ktoré sú v hĺbke aj niekoľko stoviek metrov umiestnené na západnej Ukrajine, boli cieľom útokov aj v minulosti.

Víťazom Niké Extraligy sa stali basketbalistky Piešťanských Čajok. Vyhrali už tretí rok po sebe. V treťom finálovom stretnutí zvíťazili doma nad Sláviou Banská Bystrica 69:56 a triumfovali 3:0 na zápasy. (tasr)

Futbalista Martin Ødegaard hrával s mužmi už v trinástich. Svoj potenciál začal teraz napĺňať v Arsenale, kde je kapitánom. Pokým neprišiel do klubu, zdalo sa, že bude premrhaným talentom. „Konečne som doma. A to najlepšie ešte len príde,“ hovorí o Arsenale.

Izrael by mohol odložiť avizovanú pozemnú operáciu v Rafahu na juhu Pásma Gazy, ak bude uzavretá dohoda o prepustení izraelských rukojemníkov, ktorých stále zadržiava Hamas. Izraelskej stanici Channel 12 to povedal izraelský minister zahraničia Jisrael Kac.

Hokejisti USA si po výhre nad Slovenskom pripísali druhú výhru na majstrovstvách sveta do 18 rokov. Zdolali Nórsko 8:2. V tabuľke vedú o skóre pred Fínskom, Nóri sú poslední, pred nimi je s 0 bodmi, no lepším skóre, Slovensko.

V Berlíne zadržali viac ako 200 ľudí pri stretoch, ktoré sprevádzali propalestínsku demonštráciu a pokus zriadiť protestný stanový tábor vo vládnej štvrti. Demonštranti okrem iného požadujú, aby Nemecko prestalo podporovať Izrael vo vojne proti Hamasu. (dpa)

Slovenský džudista Márius Fízeľ získal na majstrovstvách Európy v Záhrebe bronz v kategórii nad 100 kg. V rozhodujúcom súboji repasáže zdolal Nemca Erika Abramova na ippon. (tasr)

Mesto Košice predstavilo dostavanú futbalovú arénu, ktorej kapacita je po novom 12 555 sedadiel a spĺňa kritériá najvyššej kategórie UEFA 4. Výstavba stála 24 miliónov eur. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získali v uplynulých dňoch.

Foto - TASR/AP

Vo väčšine sporov rozdelenej spoločnosti má jedna strana takmer vo všetkom pravdu, ale tá druhá strana má takmer vo všetkom väčšinu, vraví Marián Leško. “To nie je tak, že by sme nevedeli, kde je pravda. Všetci, ktorí rozmýšľajú racionálne a počúvajú argumenty, to vedia. Problém je v tom, že tá druhá strana to neprijíma a odmieta to už z princípu.”

Rafael Nadal zdolal prvýkrát od novembra 2022 súpera z top 20. Na turnaji Masters 1000 v Madride vyradil v 2. kole svetovú jedenástku Alexa de Minaura z Austrálie 7:6(6), 6:3. Nadal sa vracia po zranení a v rebríčku ATP je na 512. mieste.

Rafael Nadal. Foto - TASR/AP

Hamas zverejnil video, ktoré zachytáva dvoch z rukojemníkov unesených pri teroristickom útoku na Izrael zo 7. októbra. Muži vo veku 46 a 64 rokov vo videu hovoria, že dúfajú v dohodu, vďaka ktorej sa oni a ďalší rukojemníci vrátia domov. (times of israel)

Hokejisti Třinca boli v semifinále českej extraligy sekundu od vyradenia, no teraz môžu získať piaty titul po sebe. K pozoruhodným úspechom tímu výrazne pomáhajú Slováci aj brankár, ktorý je v Česku raritou. Třinec má aj slovenské vedenie, prezidentom klubu je slovenský spolumajiteľ tamojších železiarní Ján Moder.

Futbalisti Bayernu Mníchov vyhrali v treťom ligovom zápase za sebou. V 31. kole zdolali Eintracht Frankfurt 2:1. Už istý majster Bayer Leverkusen neprehral už 46 duelov. Bod si pritom zabezpečili až gólom na 2:2 proti Stuttgartu v 97. minúte.

Futbalisti Žiliny zdolali Trnavu 2:0 v priamom súboji o druhé miesto v Niké lige. Oba tímy majú na konte 51 bodov. ViOn Zlaté Moravce dosiahol v skupine o záchranu prvú výhru v sezóne, keď zdolal FC Košice 2:0.

Situácia ukrajinských vojsk na fronte sa zhoršuje, uviedol veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj s tým, že o tejto skutočnosti informoval aj spojencov na virtuálnom zasadnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu.

Polícia v areáli bostonskej univerzity zadržala na propalestínskej demonštrácii viac ako 100 ľudí a začala odpratávať stanový tábor, ktorý tam protestujúci postavili. Študentská demonštrácia sa začala pred dvoma dňami, ale na miesto sa podľa univerzity infiltrovali „profesionálni organizátori“, ktorí nemajú na školu žiadne väzby.

Švédsky žrdkár Armand Duplantis sa pokúšal zvýšiť svetový rekord na 625 cm, no pokus mu nevyšiel. Na mítingu Diamantovej ligy v Su-čou napokon vyhral s výkonom 600 cm. V šprinte na 100 m zvíťazil s časom 10,01 Juhoafričan Akani Simbine.

Prokurátor Michal Šúrek na festivale Pucung povedal, že články v médiách Penty, ktoré riešili súkromie prokurátorov, vníma ako pomstu. Články sa objavili najmä po tom, čo špeciálna prokuratúra riešila kauzu Gorila a Jaroslava Haščáka.

V Rusku bude horšie, z frontu sa vracajú trestanci a robia strašné veci, vraví bývalý ruský premiér Michail Kasianov. Prekvapilo ho, ako v menších mestách vdovy pokojne berú peniaze za padlých manželov. „Nepoznal som celú ruskú spoločnosť tak dobre, ako som si myslel,“ priznáva v rozhovore.

Michail Kasianov. Foto – Petra Procházková/Deník N

Libanon urobil krok k tomu, aby Medzinárodný trestný súd mohol vyšetrovať a stíhať vojnové zločiny, ku ktorým mohlo dôjsť na libanonskom území od vlaňajšieho októbra. Organizácia Human Rights Watch označila krok za prelomový.

Slovenskí hokejisti prehrali aj v druhom prípravnom zápase s Čechmi 1:4. V piatok prehrali 2:4 v Trenčíne, tentoraz sa zápas hral v Bratislave. V bráne chytal Stanislav Škorvánek.

Stanislav Škorvánek. Foto - TASR/Martin Baumann

Prokurátor Ladislav Masár bol zástupcom špeciálneho prokurátora, po zrušení ÚŠP pracuje na referáte väzenstva. „Zobrali ma z továrne a dali ma do skladu a ešte neviem, či zo mňa chcú skladníka alebo ma tam chcú skladovať,“ povedal na diskusii na protikorupčnom festivale Pucung. Dodáva však, že pevne verí, že zostane pracovať ako prokurátor.

Nemecko potrebuje reformovať hospodárstvo, aby si zachovalo svoje geopolitické postavenie, povedal minister financií a predseda slobodných demokratov (FDP) Christian Lindner na zjazde strany. Nemecká ekonomika vlani vykazovala najnižší rast zo všetkých veľkých krajín eurozóny.

Mohamed Salah a Jürgen Klopp sa dostali do slovného konfliktu v zápase, v ktorom Liverpool prakticky definitívne stratil šancu na titul. Hviezda tímu a odchádzajúci manažér sa pohádali vo chvíli, keď Salah v 79. minúte nastupoval ako striedajúci hráč. Liverpool remizoval s West Hamom 2:2 a nevyhral už štvrtý z posledných piatich ligových zápasov.

Naživo: Rušia im úrad a berú spisy. Prečo prokurátori prekážali mocným? Na festivale Pucung v Košiciach diskutujú prokurátori Matúš Harkabus, Ladislav Masár, Michal Šúrek, debatu moderuje Monika Tódová.

Ukrajinský spisovateľ a dobrovoľník Andrij Ľubka bude mať diskusie na Slovenskuv pondelok o 18.00 bude v kníhkupectve Artforum v Košiciach, v utorok o 15.00 ho privítajú v Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity. Hovoriť bude o svojej knihe Karbid, ale aj o tom, ako pomáha ukrajinskej armáde a čo sa teraz v krajine deje.

Popierať či potláčať pocity úzkosti nikam nevedie, vraví v rozhovore klinická psychologička Kirren Schnack. „Len to situáciu zhorší a vytryskne to spôsobmi, ktoré môžu ovplyvniť fyzické a duševné zdravie, spoločenský život či vzdelávanie. Ľudia môžu tieto pocity ignorovať desaťročia, no úzkosť im neustále zmenšuje svet.“

V Česku nemáme politikov ako Rudolf Huliak či Filip Kuffa, hovorí šéfredaktor časopisu Respekt Erik Tabery. „Ľudia, ktorí v Česku prídu do politiky kradnúť a sú opojení mocou, vedia, že musia byť trochu nenápadní. Tu u vás je to naopak. Búchajú sa do hrude a ukazujú, že to dobyli. Užívajú si to a navyše dávajú najavo, že si to môžu dovoliť.“

V ruskej dedine v Belgorodskej oblasti hlásia 5 zranených po útokoch dronmi. Zasiahnutá dedina Voznesenovka sa nachádza zhruba 10 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. (bbc)

Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať sankcie, ktoré by EÚ mohla uvaliť na jeho aktivity v oblasti skvapalneného zemného plynu. Uviedol to hovorca Kremľa a varoval, že také sankcie by mali negatívne dosahy na európsky priemysel.

Počet zrušených kontraktov v európskom realitnom sektore zaznamenal v 1. štvrťroku 14-ročné maximum. Navyše hodnota uzatvorených obchodov bola podľa údajov MSCI Real Assets najnižšia za posledných 13 rokov.

High 5ive: Maľovať začala v sedemdesiatke, stihla vstúpiť do dejín. Tvorba Grandmy Moses sa začala ako hobby pri vytváraní vianočných obrázkov a skončila v newyorskom Museum of Modern Art. Pričinil sa o to zberateľ umenia, ktorý ju náhodou objavil.

Štát vie podľa poslanca SNS Romana Michelka ponúknuť garantovaný výnos, ktorý je vyšší ako štátne dlhopisy. Takto by štát chcel získať peniaze, ktoré sú v druhom pilieri, na infraštruktúru ako mosty či cesty.

Určite kvôli tomuto nerozbijeme koalíciu, hovorí poslanec SNS Roman Michelko o poste predsedu parlamentu. Hlas na túto funkciu nominoval Richarda Rašiho, SNS by tam chcela vidieť Andreja Danka. Michelko povedal, že debatu zastavili do eurovolieb.

Roman Michelko (SNS) povedal, že zákon o Fonde na podporu umenia sa bude ešte meniť a koalícia prinesie pozmeňujúci návrh, na ktorom sa dohodli. V ňom by sa mal napríklad navýšiť fond o 10 miliónov eur na infraštruktúrne projekty, teda na rekonštrukcie knižníc, amfiteátrov a kultúrnych domov. Peniaze by mali ísť do samospráv a žúp.

Odovzdávanie ocenení Slnko v sieti bolo podľa prezidentky silným prejavom túžby po slobode, tolerancii, empatii vo verejnom živote a oslavou zomknutosti filmárskej komunity, pripravenej brániť slobodné médiá a slobodu tvorby. „Cítim radosť a nádej, že sa vieme navzájom podržať a podporiť. Zvládneme to, spoločne,“ uviedla.

Zrušenie RTVS a vytvorenie STVR je podľa Romana Michelka (SNS) právne čisté. Na nového riaditeľa podľa neho „lieta osem až desať mien ľudí, ktorí majú túto ambíciu“.

Ruské ropné spoločnosti v apríli medziročne znížili produkciu pohonných hmôt v dôsledku ukrajinských útokov na ruské rafinérie, píše ruský Kommersant. Dodávky na ruský trh to však neovplyvnilo, v apríli sa podľa denníka dokonca zvýšili.

Americké spravodajské služby dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil zabitie Alexeja Navaľného v trestaneckej kolónii. Informuje o tom Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov oboznámených so záležitosťou.

Odvolávanie Andreja Majerníka a Jána Mazáka zo súdnej rady je podľa Zuzany Števulovej (PS) politické. V Sobotných dialógoch povedala, že nomináciu Štefana Harabina do rady stranou SNS najskôr považovala za zlý vtip, ale teraz vidí, že to je realita.

Slovenský dvojkajak v zložení Csaba Zalka a Adam Botek sa prebojoval na dodatkovú olympijskú kvalifikáciu. Na bratislavskom Zemníku zdolali na 500 m dvojicu Denis Myšák a Samuel Baláž. Kvalifikácia sa koná 8. až 9. mája v Szegede. Slovensko zatiaľ nemá v rýchlostnej kanoistike žiadnu miestenku na OH. (tasr)

MOV pozve na olympiádu v Paríži palestínskych športovcov, aj keby sa tam nekvalifikovali, povedal prezident MOV Thomas Bach. Olympijský výbor sa cez špeciálne pozvánky zvyčajne snaží, aby boli v súťaži zastúpené aj krajiny, ktorých športovci sa nekvalifikovali.

Roman Michelko (SNS) povedal, že zmeny pri mimovládnych organizáciách si žiadali ľudia na mítingoch. Koalícia chce označiť mimovládky s príspevkami zo zahraničia ako „organizácie so zahraničnou podporou“. Michelko tvrdí, že ide o neutrálny pojem. 

Kremeľ uviedol, že momentálne neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania s Ukrajinou. Hovorca Dmitrij Peskov pripomenul, že Kyjiv už pred dvoma rokmi zakázal všetky rokovania, kým ruským prezidentom bude Vladimir Putin. Urobil to so zdôvodnením, že odhalil vojnové zločiny spáchané Ruskom.

Ukrajinské drony pri nočných útokoch poškodili dve ruské rafinérie a vojenské letisko v Krasnodarskom kraji, tvrdí zdroj Ukrajinskej pravdy z tajnej služby SBU. Rusko doteraz priznalo zásah v Slavianskej rafinérii, odkiaľ sa objavili aj zábery požiaru.

Na železničnej stanici v Malackách zasiahol dve neplnoleté osoby elektrický prúd. Stalo sa to po tom, čo vyliezli na odstavený vlak. Obe so zraneniami previezli do nemocnice. (polícia)

Pred 55 rokmi vznikla prvá rómska záujmová organizácia. „Hoci Zväz Cigánov a Rómov fungoval len krátko, naštartoval emancipačné aktivity neuznanej národnostnej menšiny,“ píše etnograf René Lužica. (romano fórum)