Denník N

Články

Minúta po minúte

  • hokejisti hrajú na MS od 16:20 proti Nemcom (predpovede)

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Letecká skupina IAG v 1. štvrťroku zvýšila prevádzkový zisk na 68 miliónov eur z deviatich miliónov pred rokom. Výsledky podporil rastúci dopyt počas Veľkej noci. IAG vlastní aerolínie British Airways, Iberia, Aer Lingus a Vueling.

V Martine v časti Košúty chce severoslovenský developer Odeko postaviť 168 bytov za 12 miliónov eur. Doteraz bol aktívny iba v Žiline, Ružomberku, Kysuckom Novom Meste a Liptovskom Mikuláši, kde postavil či rozbehol výstavbu celkovo 360 bytov a pripravil takmer 90 pozemkov pre rodinné domy.

Národný park Muránska planina upravil prístup k populárnemu sysľovisku Biele vody. Od parkoviska v obci sa naň dostanete novým turistickým chodníkom alebo vláčikom, ktorý je zadarmo.

Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Zuzane Čaputovej na jej rozlúčkovej ceste v Kyjive za jej silnú morálnu podporu. Obidvaja na spoločnej tlačovej konferencii ocenili slovenskú zbierku na muníciu pre Ukrajinu, ktorá presiahla štyri milióny eur.

Foto N - Vladimír Šimíček

Mesto Bratislava naďalej verí, že električky začnú po novej trati v Petržalke premávať do konca tohto roka. Zhotoviteľ sa nedávno zaviazal dostavať úsek Jungmannova – Janíkov dvor do 15. decembra tak, aby po ňom mohla jazdiť električka.

Izraelské tanky obkľúčili východnú časť Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vo východnej a severovýchodnej časti mesta sa podľa svedkov takmer nepretržite ozývajú explózie a streľba a pokračujú intenzívne boje medzi Izraelom a Hamasom.

Nie je to fáma. Chemtrails existujú, píše sarkasticky v komentári Ivan Štulajter. „Niektorí občania a občianky vo vládnej koalícii sú popráškovaní škodlivými chemickými látkami. Iba tak sa dá vysvetliť, aké hlúpe reči vedú a čo stvárajú.“

Medziročná inflácia v Maďarsku v apríli stúpla na 3,7 % z marcového viac ako trojročného minima 3,6 %. Ide o prvý nárast za pätnásť mesiacov, údaje sú prevažne v súlade s očakávaniami analytikov.

Nech je tu Craig Ramsay aj ďalších 10 rokov, ale kto po ňom? pýta sa Dominik Graňák, rekordér v počte reprezentačných štartov. „Mne sa jeho asistenti, často moji bývalí spoluhráči, zdajú stále mladí, hoci to nie je úplne pravda,“ hovorí.

Pokoj a konštruktívna práca sú pre vás asi neznámy pojem, prihovorila sa opozícii Martina Šimkovičová. Ministerka kritizuje poslancov, že klamú ľudí na uliciach a rozdúchavajú v spoločnosti nenávisť, a kritizuje aj súkromné médiá či RTVS, ktoré podľa nej publikujú len jeden názor a podliehajú „gender ideológii“.

KDH využilo prieskum inkasnej firmy Intrum na kritiku vlády. Podľa sondy si je väčšina ľudí na Slovensku istých, že zvláda plniť svoje účty, no zhruba polovica zvažuje bočné príjmy alebo šetrí na výdavkoch pre potešenie. Podľa kresťanských demokratov prieskum ukázal, že väčšina Slovákov živorí.

Rusi útočia na severe Charkivskej oblasti a pokúšajú sa prelomiť obranu v pohraničí, Ukrajina posiela do mesta Vovčansk a okolia posily. Ukrajinské úrady vyhlásili, že útokom zatiaľ odolávajú, no anonymný ukrajinský zdroj tvrdí, že Rusi už postúpili kilometer za hranice.

Po viac ako troch hodinách svojho odvolávania vystúpila pred poslancov ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS). Tvrdí, že vláda ani rezort kultúry tu nie sú na to, aby plnili vízie a program opozície.

Za schránkovou firmou Djerelo, ktorá uzavrela zmluvu so štátnou Vodohospodárskou výstavbou, sú ukrajinskí podnikatelia. Chcú nakupovať elektrinu na Slovensku a posielať ju na bombardovanú Ukrajinu. Pozadie firmy je však stále nejasné.

Česko odovzdalo Ukrajine prvý letecký simulátor pre výcvik pilotov F-16. Prvé reálne stroje by na Ukrajinu mali zo západných krajín priniesť v nasledujúcich mesiacoch.

Prezidentka Zuzana Čaputová si na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny uctila pamiatku 118 obetí bojov pri obci Moščun. Boje, ktoré sa v danej oblasti odohrali v prvých dňoch ruskej agresie, sa považujú za zlomový moment pre obranu Kyjiva.

Denník N organizuje 27. mája eurodebatu lídrov kandidátiek PS, KDH a SaS. Ľudovít Ódor, Miriam Lexmann a Richard Sulík budú diskutovať o európskej politike, práve veta, ale aj o tom, či má Brusel zasahovať proti deštrukcii právneho štátu na Slovensku. Moderuje reportér Dušan Mikušovič, lístky sú už v predaji.

Legendárna komédia Miloša Formana Hoří, má panenko patrí medzi najobľúbenejšie filmy hollywoodskej herečky Emmy Stone. Aj tento film z roku 1967 sa už dnes dá pozrieť na Netflixe. Štefan Bugan vo svojom výbere tipov píše, prečo sa k nemu oplatí vrátiť.

Drvivú väčšinu ziskov zo zmrazených ruských aktív poskytne Európska únia Ukrajine na nákup munície. Tento týždeň sa na tom dohodli veľvyslanci členských krajín, budúcu stredu by to mali odhlasovať aj ministri.

Analytici očakávajú, že v druhom polroku tohto roka by už slovenský priemysel mohol ťažiť z globálneho oživenia. Rast však bude podľa ekonóma Ľubomíra Koršňáka pomerne tlmený a zostane výrazne pod dlhodobým priemerom.

Michal Šimečka povedal, že Martina Šimkovičová je suverénne najhoršou ministerkou kultúry. Neverejne to podľa neho hovoria aj poslanci Hlasu. „Ničí slovenskú kultúru, ľudí, ktorí v nej pracujú, a aj inštitúcie, ktoré sú jej súčasťou,“ vraví predseda PS.

Ukrajinská armáda môže mobilizovať 10- až 20-tisíc väzňov, povedal minister spravodlivosti Denys Maľuska. Zákon, ktorý tento týždeň prijal parlament, zakazuje mobilizovať odsúdených za závažné zločiny, ako sú vraždy alebo znásilnenie.

Obchvat Svidníka v sobotu na päť hodín uzavrú, dôvodom sú geodetické merania. Obchádzka povedie podľa polície cestou prvej triedy, ktorá prechádza priamo cez okresné mesto.

Šéfka PR oddelenia čínskej firmy Baidu prišla o miesto pre výroky, v ktorých chválila kultúru prepracovanosti zamestnancov. Hovorila napríklad, že nenesie zodpovednosť za podriadených, keďže nie je ich matka, a zaujímajú ju iba výsledky.

Reportérka Českej televízie Darina Vymětalíková bola ako jediná z novinárov na uzavretom bezpečnostnom cvičení v O2 aréne. Teroristický útok nebol témou, organizátori MS v hokeji nebudú pre nedávny atentát na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej sprísňovať kontroly.

Z Rafahu podľa OSN doteraz utieklo vyše 110-tisíc ľudí. Väčšina z nich sa od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom musela presunúť už päť- až šesťkrát, upozornil Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí.

Hlas pred eurovoľbami kritizuje Ursulu von der Leyenovú za nákup vakcín. Dvojka straníckej kandidátky Branislav Ondruš jej vyčíta esemesky s riaditeľom Pfizeru Albertom Bourlom, o ktorých písali západné aj slovenské médiá.

Martina Šimkovičová sa do rozpravy nezapája, no svoje odvolávanie komentuje na Telegrame. „Pani Holečková, vy ako zástupkyňa kresťanských hodnôt v parlamente skutočne vyzývate kultúrnu obec k pokračovaniu šírenia nenávisti? Nebolo toho už dosť?“ reagovala napríklad na vystúpenie poslankyne KDH na sociálnej sieti.

OpenAI by mohla najbližší pondelok predstaviť vyhľadávač využívajúci umelú inteligenciu. Firma stojaca za četbotom ChatGPT zvyšuje úsilie v snahe konkurovať jednotke na trhu, ktorou je Google.

Nezamestnanosť v Česku v apríli klesla na 3,7 % z marcových 3,9 %, hlavným dôvodom bol rozbeh ďalších sezónnych prác. Voľných miest je naďalej menej než záujemcov o zamestnanie. (čtk)

Putin premieňa ruskú spoločnosť aj pomocou provojnových aktivít v školách. V Novosibirsku deti vyrábali drony a od septembra všetci školáci absolvujú výcvik od vojakov, ktorí bojovali na Ukrajine. „Moskva sa musí stať mekkou hlupákov,“ komentuje plán spisovateľ Boris Akunin.

Martin Pospíšil aj Miloš Kelemen pravdepodobne nastúpia v zápase proti Nemecku, povedal asistent trénera Peter Frühauf. Po rannom rozkorčuľovaní nechcel prezrádzať zostavu ani meno brankára.

Na príklade množstva trestných konaní proti Donaldovi Trumpovi Radoslav Procházka pripomína, že Slovensko nie je o nič horšie ako Amerika. „Možno najpoučnejší je poznatok, že áno, zákon musí platiť pre každého rovnako, ale sú ľudia, pri ktorých bežné poučky nestačia a podstatnejším než „technický“ výkon spravodlivosti býva verdikt vynesený vo volebnej miestnosti.“

Denník N bude hokejové majstrovstvá sveta pokrývať v najväčšom rozsahu vo svojej histórii. V Ostrave už sú naši reportéri Štefan Bugan a Michal Šášky. Okrem ich textov budeme prinášať dva podcasty, panel expertov po každom slovenskom zápase a aj denný newsletter.

Desaťročný prenájom priestorov pre ministerstvo cestovného ruchu odhadol poslanec SaS Marián Viskupič na 25 miliónov eur. Minister Dušan Keketi si dal prenájom od J&T Real Estate tento týždeň schváliť vládou, zmluvu s cenou zatiaľ neukázal.

V Kostarike pre sucho obmedzili dodávky prúdu. Krajina vyrába energiu najmä vodnými elektrárňami a nádržiam chýba voda. Dôvodom je meteorologický fenomén El Niňo.

V mixzóne na MS v hokeji bola na pretrase neškodná téma, keď Ján Lašák zabŕdol do vlastných radov, píšu Štefan Bugan a Michal Šášky. Tréner slovenských brankárov porovnával český a slovenský hokej ako dva rôzne svety a nepočúvalo sa to vôbec dobre.

Progresívne Slovensko a SaS organizujú v stredu 15. mája protest za záchranu RTVS. „Bude to v čase, na ktorý koalícia avizovala mimoriadnu schôdzu parlamentu. Vláda Roberta Fica chce na nej začať s násilným ovládnutím verejnoprávnej televízie a rozhlasu,“ povedal Michal Šimečka.

Poľský premiér Donald Tusk vymenil štyroch ministrov vrátane šéfa rezortu vnútra Marcina Kierwińského. Zmena sa očakávala, pretože všetci končiaci ministri kandidujú v júnových eurovoľbách.

Prezident antivírusovej firmy Gen Digital Ondřej Vlček odstúpil z funkcie, zostane členom predstavenstva. Dôvodom je dokončenie fúzie podnikov Avast a NortonLifeLock, ktorou vznikla Gen Digital.

Apple sa ospravedlnil za reklamu na najnovší iPad Pro, ktorá nahnevala množstvo umelcov a zákazníkov. Firma uviedla, že nebude reklamný spot vysielať v televízii, ako pôvodne plánovala.

Na Venuši je pre ľudí vhodnejšia teplota, tlak aj gravitácia ako na Marse, ale museli by sme kolonizovať iba jej atmosféru, hovorí americký vizionár Guillermo Sohnlein. Vraví, že vo výške 50 – 60 kilometrov je tam podobný tlak aj teplota ako na povrchu Zeme.

Tomáš Taraba v parlamente bráni ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú a kritizuje opozíciu, že ju chce odvolávať aj za šírenie dezinformácií. „Pani ministerka tam nemá čo robiť,“ hovorí poslanec Jozef Pročko, ktorý priniesol maketu plochej zeme.

Speváčka etnického šanzónu Ildikó Kali v detstve potláčala svoju identitu, pretože mama jej vravela, že tak bude mať od ľudí pokoj. „Až neskôr som si uvedomila, aké je pre mňa nesmierne dôležité prijať, kým som,“ hovorí. (romano fórum)

Horúčavy v Thajsku si od začiatku roka vyžiadali už 61 obetí. Obdobie vysokých teplôt trvá aj vďaka oneskorenému príchodu dažďov dlhšie než obvykle. Časti krajiny zasiahli tento týždeň búrky, no priniesli zasa hrozbu záplav.

Svetový newsfilter: Americký historik Stephen Kotkin vo svojej eseji pomenoval päť scenárov budúcnosti Ruska, jeho predpovede nie sú optimistické. Najpravdepodobnejšie podľa neho je, že Rusko skončí ako Severná Kórea.

Minsk plánuje poslať stovky migrantov na hranicu s Poľskom, tvrdí organizácia ByPol, ktorá združuje bývalých predstaviteľov bieloruských silových štruktúr. Podľa nej ich už v noci začali dopravovať v autách s civilnými poznávacími značkami príslušníci jednotiek OMON.

V týchto dňoch sa otvárajú prvé samozbery jahôd, keďže dozreli zhruba o dva až tri týždne rýchlejšie, informuje poľnohospodárska komora. Otvorených bude postupne zhruba 40 miest na Slovensku. Ceny môžu byť podľa komory vyššie, časť úrody poškodili mrazy.

Izrael podľa libanonských médií plánuje v častiach Rafahu niekoľko oddelených operácií namiesto rozsiahlej pozemnej ofenzívy, aby nerozhneval USA a medzinárodné spoločenstvo. Denník Al-Achbár citoval egyptského činiteľa, podľa ktorého sa situácia v meste na juhu Pásma Gazy zhoršuje.

Koncertná mapa Slovenska na najbližší týždeň: Jean-Michel Jarre s Brianom Mayom v nedeľu v Bratislave zdarma, skupina Tolstoys na turné k novému albumu, Martin Valihora s Waking Vision. (moja muzika)