Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Policajná inšpekcia potvrdila, že sa zaoberá aj únikom videa s útočníkom, ako aj fotografie jeho občianskeho preukazu. Bližšie informácie však zatiaľ Úrad inšpekčnej služby neposkytol.

Izraelská ekonomika sa v prvom štvrťroku sčasti zotavila z prudkého prepadu, ktorý nasledoval po vojne s Hamasom. V celoročnom prepočte sa HDP zvýšil o 14,1 percenta, rast však bol slabší, než očakávali analytici.

Z úradu vlády po rokovaní bezpečnostnej rady už odišla prezidentka Zuzana Čaputová aj zvolený prezident Peter Pellegrini. Ten pri odchode povedal, že súhlasí so závermi bezpečnostnej rady, o ktorých budú o 13:15 informovať minister obrany Robert Kaliňák a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini urobili prvé gesto a vystúpili spoločne, do paláca pozývajú lídrov strán. Symbolický krok k upokojeniu spoločnosti neurobili politici naprieč spektrom ani po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ani po teroristickom útoku na Zámockej ulici.

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy odsúdila útok na Roberta Fica ako šokujúci a neprijateľný. Podobné stanoviská vydali už skôr aj ďalšie dve veľké zamestnávateľské organizácie AZZZ a RÚZ.

Lekárom sa u Roberta Fica podarilo zastaviť krvácanie do brucha, píše denníka Pravda s tým, že premiérovi môžu ešte spôsobiť problém lieky na riedenie krvi, ktoré užíva. (pravda)

Predseda PS Michal Šimečka ocenil výzvu na zmierenie prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. „Zo všetkého najviac teraz potrebujeme ukončiť špirálu útokov a obviňovania sa. Musíme k tomu prispieť každý svojím dielom, ako politici aj ako občania,“ reagoval.

Viaceré maďarské provládne médiá označujú útočníka Juraja C. za „ľavicového spisovateľa“. Ide pravdepodobne o chybu v preklade, upozorňuje umelecký spolok Bázis. Maďarské médiá sa totiž odvolávajú na text, kde sa o ňom píše ako o levickom spisovateľovi, a slovo levický prekladá Google prekladač do maďarčiny chybne ako ľavicový. (napunk)

Turecká letecká spoločnosť Pegasus Airlines spustila od stredy pravidelné lety z Bratislavy do Istanbulu. Od soboty pribudne aj linka z bratislavského letiska do tureckej Antalye.

Toshiba zruší v Japonsku do 4-tisíc pracovných miest, snaží sa zrýchliť reštrukturalizáciu pod novým vedením. Minulý rok japonská firma zmenila majiteľa a po 74 rokoch sa stiahla z tokijskej burzy.

Bytču a Považskú Bystricu v budúcnosti prepojí cyklotrasa. Úsek v Trenčianskom kraji je už hotový a Žilinský kraj pripravuje svoju časť. Župa očakáva, že cyklocesta by mohla byť hotová koncom roka 2025 alebo v roku 2026.

Starobní dôchodcovia dostanú v júni spolu s penziou opäť aj rodičovský dôchodok za celý rok. Oproti minulému roku sa zvyšuje jeho maximálna suma, na jedno dieťa môže rodič dostať až 282 eur namiesto vlaňajších 261,60.

Atentát na Roberta Fica – súhrn aktualít:

  • Premiér ráno komunikoval, ostáva na ARO. Dva tímy ho operovali päť hodín.
  • Útočníkovi hrozí 25 rokov až doživotie, obvinili ho z pokusu z úkladnej vraždy.
  • Juraj C. bol už na minulom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej. Jeho syn povedal, že vôbec netušil, čo otec zamýšľal. Konanie si vysvetľuje ako skrat.
  • Inšpekcia začala stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom a kontrolu zásahu ochrankárov.
  • Čaputová a Pellegrini spoločne vystúpili, do Prezidentského paláca pozvú lídrov všetkých strán.
  • Pellegrini vyzval strany, aby aspoň načas prerušili alebo utlmili kampaň pred eurovoľbami.
  • Čo píšu svetové médiá: Útok na Fica by mohol destabilizovať Slovensko.

Po útoku na premiéra uniklo video, na ktorom útočník hovorí, že nesúhlasí s politikou vlády. Zábery zrejme vznikli priamo na policajnej stanici. Polícia sa zatiaľ nevyjadrila, ako k úniku mohlo dôjsť. Aj pri fotografii občianskeho preukazu Juraja C. išlo pravdepodobne o únik priamo z polície.

Novým českým ministrom pre vedu, výskum a inovácie sa stal Marek Ženíšek (TOP 09), doterajší šéf poslaneckého zahraničného výboru. Ide už o ôsmu personálnu zmenu vo vláde Petra Fialu.

Na úrad vlády, kde zasadá bezpečnostná rada a vláda, prišiel Peter Pellegrini aj Zuzana Čaputová. Novozvolený prezident sa pri novinároch nepristavil. Čaputovú pri vchode do budovy privítal podpredseda vlády Robert Kaliňák.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Peter Pellegrini vyzval strany, aby aspoň načas prerušili alebo utlmili kampaň pred eurovoľbami. „Atentát na predsedu vlády je atentátom na demokraciu. Ak sa máme ako národ zmieriť – a ak sa takéto atentáty na demokraciu nemajú zopakovať – musia všetci prejaviť veľkú mieru zodpovednosti,“ vyhlásil.

Košické zastupiteľstvo schválilo upravený rozpočet vo výške 291 miliónov eur. Primátorovi Jaroslavovi Polačekovi zároveň výrazne obmedzili právomoc nakladať s peniazmi. Polaček sa nevyjadril, či rozpočet podpíše. Mesto je od januára v provizóriu.

Aerolínie easyJet za polrok do marca znížili stratu medziročne o 15 % na 350 miliónov libier. Firma oznámila, že jej šéf Johan Lundgren začiatkom budúceho roka odstúpi z funkcie. Akcie easyJetu reagovali na správu výrazným poklesom.

Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini spoločne pozvú do Prezidentského paláca všetkých lídrov parlamentných strán. „Vystupujeme spolu, lebo chceme vyslať signál porozumenia v tejto napätej situácii. Sme politici, ktorí majú zhodu v tom, čo je pre spoločnosť najdôležitejšie. A to je upokojenie situácie,“ povedala končiaca prezidentka.

Peter Pellegrini a Zuzana Čaputová. Foto N – Vladimír Šimíček

Naživo: Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini

Bývalý riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko hovorí, že tvrdenie páchateľa, že nechcel svoju obeť zabiť, je po útokoch bežné. „On tvrdí, že ho nechcel zabiť, ale v konečnom dôsledku urobil všetko pre to, aby sa tak stalo. Bol dlhoročným držiteľom zbrane a vedel, čo môže spôsobiť, keď vystrelí päťkrát na človeka, jeho životne dôležité orgány,“ dodal bývalý policajt, ktorý pracuje v Nadácii Zastavme korupciu.

To, že strelec konal z pomsty a na ústavného činiteľa, teda chránenú osobu, budú priťažujúce okolnosti, ktoré môžu rozhodnúť o konečnej výške jeho trestu. Jurajovi C. z Levíc hrozí trest 25 rokov až doživotie.

Na rokovanie bezpečnostnej rady prišli aj podpredsedovia parlamentu Andrej Danko, Ľuboš Blaha a Peter Žiga, ktorý je poverený riadením Národnej rady. Na úrad vlády dorazil tiež minister obrany Robert Kaliňák, ktorý zrejme povedie následné rokovanie vlády. Pri novinároch sa nepristavil.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Policajná inšpekcia začala po atentáte na premiéra trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom. Informovala aj o spustení kontroly v súvislosti so zásahom policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov. (tasr)

Denisa Saková tvrdí, že ochrankári, záchranári aj policajti si vždy pri zlomových situáciách počínali veľmi dobre. „Keď ste pri takomto incidente, tak si môžete tisíckrát takúto situáciu nacvičiť, ale keď sa udeje, máte na to stotiny sekundy, aby ste sa rozhodli, čo urobíte. Buďme radi, že včera neboli ďalšie obete – aj civilistov, nielen politikov,“ povedala Saková, ktorá v minulosti viedla ministerstvo vnútra.

J&T Finance Group SE vlani hospodárila s rekordným čistým ziskom takmer 279 miliónov eur, čo je nárast o 71 %. Spoločnosti minulý rok narástli čisté úrokové výnosy a zvýšil sa objem obhospodarovaného majetku, ktorý koncom roka 2023 predstavoval 7 miliárd eur.

Literárny klub Dúha ostro odsúdil atentát na Roberta Fica a zrušil členstvo útočníkovi Jurajovi C. Predsedníčka klubu Mária Cibulová uviedla, že muž sa už od roku 2019 nezúčastňoval na stretnutiach a akciách.

Podľa Erika Tomáš sú informácie, ktoré má o zdravotnom stave premiéra, vzhľadom na okolnosti mierne optimistické. Minister práce sa jednoznačne nevyjadril, či bude v prípade ochrankárov vyvodená aj osobná zodpovednosť.

Ladislav Kamenický pred rokovaním bezpečnostnej rady zaútočil na novinárov a povedal im, aby sa pozreli na všetky články, ktoré napísali o premiérovi. „Máme tu výsledky toho, čo sa tu dialo za posledné mesiace, ten pohon na Roberta Fica, a toto je výsledok,“ vyhlásil minister financií.

Michal Šimečka vyzýva na zdržanlivosť pri hodnotení postupu bezpečnostných zložiek pri atentáte na premiéra. „Namiesto vzájomného obviňovania dnes potrebujeme najmä znížiť napätie a polarizáciu v spoločnosti, vytvoriť priestor pre vyšetrenie tohto hrozného činu a riadny chod ústavných orgánov.“

Novodohodnutá holandská koaličná vláda navrhla „najprísnejšiu“ azylovú politiku v histórii krajiny, chce aj výnimky z pravidiel EÚ. Prisľúbila tiež, že zváži presun svojho veľvyslanectva v Izraeli do Jeruzalema. Kto bude novým premiérom, ešte stále nie je jasné.

Európska únia v nových technológiách za USA zaostáva, ale napokon to nemusí byť zlá správa, píše Ivan Mikloš. Súťaž v oblasti umelej inteligencie už vyhrať nemôžeme, no Európa je už dnes lídrom v tvorbe pravidiel regulujúcich AI a má veľmi dobré predpoklady, aby sa tieto pravidlá stali aj globálnymi.

Ukrajina tvrdí, že sa jej podarilo zastaviť postup Rusov v niektorých zónach Charkivskej oblasti. Moskva hovorí opak a tvrdí, že ruské jednotky postupujú vo všetkých smeroch.

Polícia opäť varuje, že bude konať v prípade nenávistných komentárov v online priestore po útoku na premiéra Roberta Fica. Vyzýva na rešpekt a toleranciu.

Severné Macedónsko ohrozuje svoj vstup do EÚ, Bulharsko aj Grécko pobúril priebeh inaugurácie novej nacionalistickej prezidentky Gordany Siljanovskej-Davkovovej. (euractiv)

Pred nemocnicu, kde leží Robert Fico, prišiel starší muž so slovenskou vlajkou. Vladimír Repka povedal, že sa modlí za premiéra, a vyzýva na to aj ostatných ľudí. „V našej spoločnosti je veľa nenávisti a toto je výsledok,“ vraví. Repka v 90. rokoch pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave.

Foto N - Tomáš Hrivnák

Kluby anglickej futbalovej Premier League budú 6. júna hlasovať o zrušení systému VAR. Navrhol to Wolverhampton Wanderers s argumentom, že videorozhodca podkopáva hodnotu súťaže.

Útok na premiéra Roberta Fica odsúdila aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. Podľa nej ide o neprijateľný a neospravedlniteľný akt násilia.

Nemecký parlament zbavil poslaneckej imunity člena strany AfD Petra Bystroňa, ktorý čelí podozreniu, že dostával úplatky od proruskej siete. Poslanec českého pôvodu, ktorý kandiduje do europarlamentu, obvinenia opakovane poprel.

Protimonopolný úrad posudzuje získanie kontroly nad Nitrianskou teplárenskou firmou Energie2 Power so sídlom v Prahe. Tepláreň má spolukontrolovať s mestom Nitra.

USA dokončili stavbu provizórneho móla na pobreží Pásma Gazy, humanitárna pomoc bude cezeň prúdiť v priebehu niekoľkých dní. Pomoc do oblasti sa takmer zastavila od minulého týždňa, keď Izrael obsadil prechod Rafah.

Polícia obvinila atentátnika Juraja C. z úkladnej vraždy z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu, hrozí mu 25 rokov až doživotie. 71-ročný muž je aktuálne v cele na NAKA v Nitre, informuje Markíza.

Ukrajinci dosiahli na bojisku úspechy, ale potrebujú našu pomoc, vyhlásil veliteľ NATO Rob Bauer. Podľa neho neexistuje nič, čo by Ukrajinci nedokázali, a zdôraznil, že budú mať aj naďalej podporu Aliancie.

Brankár Arizona Coyotes Connor Ingram získal v NHL cenu Billa Mastertona za oddanosť hokeju a vytrvalosť. Ingram pre psychické ochorenie OCD takmer ukončil kariéru a v roku 2021 vstúpil do asistenčného programu. V minulej sezóne patril k najlepším brankárom súťaže.

Atentátnik Juraj C. bol už na minulom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej, informuje Markíza. V dedine pri Trnave sa 24. apríla zišla malá skupina protestujúcich.

Čínsky e-shop Temu čelí v EÚ sťažnosti zo strany organizácií na ochranu spotrebiteľov. Podľa nich dostatočne nechráni spotrebiteľa a používa manipulatívne praktiky.

Siemensu klesol kvartálny čistý zisk medziročne o 38 % na 2,2 miliardy eur. Pred rokom výsledky podporil mimoriadny príjem súvisiaci s podielom v Siemens Energy. Tržby koncernu zostali takmer nezmenené na 19,2 miliardy eur.

Hodnota nových objednávok v slovenskom priemysle v marci medziročne klesla o 16,9 % a dosiahla objem 5,38 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne znížili o 4,6 percenta.

Atentát je zásadná kríza, ktorá rozhoduje o budúcnosti Slovenska, hovorí v rozhovore Jaroslav Bílek, politológ a expert na problémy demokracie v modernom svete. „Politici musia dupnúť na brzdu. Problém je, že priveľa sa ich nechce rozprávať s druhou stranou a sympatie voličov získavajú nenávisťou. Nesmú sa teraz zneužívať termíny ako vojna, občianska vojna a podobne.“