Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Poslanec Smeru a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar kritizuje médiá a poučuje ich, ako by mali zmeniť svoju prácu. „Mnohí z novín ste používali len „Fico“, je to prazačiatok toho, ako si ľudia vytvárajú prístup k funkciám a štátu,“ povedal.

Atentátnik na Fica bol aj na výjazdovom rokovaní vlády v Trnave či Galante, povedal minister obrany Kaliňák. „Asi čakal na príležitosť,“ uviedol. Aj Jednota dôchodcov Slovenska tvrdí, že sa im útočník v minulosti vyhrážal.

Robert Kaliňák povedal, že chceli s okrúhlym stolom lídrov strán čakať, kým Robert Fico ako predseda strany bude v stave, aby sa mohol zúčastniť. A to podľa neho najmä vtedy, keď sa zlepšuje prognóza. „Náš postoj bol taký, že je to vec, ktorá pre nás je hodná rešpektovania, len teraz sa jej nevieme zúčastniť,“ vyhlásil.

Robert Kaliňák neodsúdil výroky predsedu Andreja Danka, ktorý povedal, že by vyfackal Michala Šimečku a roztrhal by politikov. „Nikoho nebudem súdiť,“ povedal minister obrany s tým, že nie je učiteľ, aby predsedovi SNS hovoril, čo má robiť.

Slovenský futbalista Dávid Hancko strelil gól v záverečnom 34. kole holandskej Eredivisie a prispel k víťazstvu Feyenoordu 4:0 nad Excelsiorom. Feyenoord skončil v tabuľke na druhom mieste so 7-bodovou stratou na prvý PSV Eindhoven. (tasr)

Niekdajší prezident Andrej Kiska v rozhovore hovorí, ako sa správajú ochranky v niektorých iných krajinách. „Poľskí ochrankári agresívne a asertívne z uličky nákupného centra ľudí priam odhadzovali. Keď som vstúpil do nejakého obchodu, tak tam pomaly do každej kabínky nabehlo snáď šesť chlapov,“ spomína.

Holanďan Max Verstappen vyhral VC Emilia Romagna seriálu formuly 1. Úradujúci majster sveta na Red Bulle si upevnil vedenie v celkovom hodnotení a dosiahol piaty triumf v sezóne. Druhý bol Lando Norris (McLaren), tretí Charles Leclerc (Ferrari). (tasr)

Minister Matúš Šutaj Eštok opäť kritizuje opozíciu a médiá. „Aby opozícia a médiá nevytvárali z niečoho normálneho niečo, čo je hodné toho, aby niekto prišiel, vytiahol zbraň a niekoho zabil,“ vyhlásil. Hlavné bezpečnostné opatrenie podľa neho je, že sa prestanú zneužívať informácie a politici, ako aj novinári budú používať „rozumnejší slovník“.

Foto N - Tomáš Benedikovič

V stredu bude ďalšia bezpečnostná rada, oznámil Robert Kaliňák. Minister obrany povedal, že na rade by mali hovoriť o aktuálnej situácii, ale aj o tom, aké prijmú legislatívne zmeny, ktorými chcú zvýšiť ochranu osôb či inštitúcií.

Bezpečnostná situácia je vážna a neuľahčuje ju podľa námestníka SIS Pavla Gašpara, povereného riadením, ani to, že sú na Slovensku zahraničné médiá a že Slovensko je práve v strede záujmu. „Nedá sa vylúčiť, že sme živnou pôdou pre činnosť spravodajských služieb zo zahraničia,“ povedal.

Vláda zriadila vyšetrovací tím, ktorý pracuje na vyšetrení atentátu na premiéra Roberta Fica. Jednou z verzií podľa ministra vnútra je aj to, že útočník Juraj C. nebol takzvaný osamelý vlk. Vychádzajú podľa ministra aj z toho, že dve hodiny po atentáte mal páchateľ vymazanú facebookovú aj komunikačnú históriu.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Slovenskí hokejisti nastúpia na dnešný zápas proti Lotyšsku bez zmien v zložení formácií. Slováci v prípade víťazstva získajú istotu postupu do štvrťfinále. Pre obhajcov bronzu z Lotyšska by prípadná prehra znamenala koniec už po základnej skupine.

Matúš Šutaj Eštok vymenoval štyroch obvinených pre vyhrážky či schvaľovanie atentátu. Ide o 42-ročného muža zo Spišskej Novej Vsi, ktorý na Facebooku napísal, že premiér by mal zomrieť; 23-ročnú Bratislavčanku, ktorá nemala trestný záznam; 40-ročnú ženu z Nitry, ktorá nemala ani priestupok; a suseda politika, ktorému sa vyhrážal smrťou.

Robíme všetko pre garanciu bezpečnosti na Slovensku, vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na tlačovke štyri dni po atentáte. Monitorujú rizikové osoby aj skupiny. Výkon dozoru je podľa ministra zvýšený o 30 až 40 percent.

Naživo: O bezpečnostnej situácii na Slovensku informujú ministri Kaliňák (Smer) a Šutaj Eštok (Hlas), policajný prezident Solák, námestník SIS Pavol Gašpar (Smer) a predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer).

Fínsko chystá zákon, ktorý by umožnil pohraničníkom odmietať žiadateľov o azyl pokúšajúcich sa vstúpiť do krajiny z Ruska, uviedol premiér Petteri Orpo. Predloha by mohla znamenať, že Helsinki budú načas porušovať svoje medzinárodné záväzky.

Francúzsko a Nemecko sú hlboko znepokojené situáciou v Gruzínsku, kde parlament schválil zákon o zahraničnom vplyve, proti ktorému v Tbilisi v posledných týždňoch demonštrovali desaťtisíce ľudí. Vo zverejnenom vyhlásení to uviedli Emmanuel Macron a Olaf Scholz. Norma podľa nich nie je v súlade s európskymi hodnotami.

Matovičovo hnutie tvrdí, že koalícia nemá úprimný záujem riešiť napätú situáciu na Slovensku. Kritizuje ju za podržanie ministra vnútra vo funkcii, vyhýbavý postoj k účasti na okrúhlom stole či nestiahnutie zákona o RTVS. „Je zrejmé, že vládna koalícia sa dohodla, že zneužijú útok na premiéra na zavedenie praktík, o ktorých dlho snívajú,“ uviedlo.

Pokus o vraždu premiéra Roberta Fica je udalosť, ktorej sa hovorí čierna labuť, píše Martin M. Šimečka. „Na zmierenie by sa musel zmeniť nielen jazyk politikov, ale aj politický program vládnej koalície, čo sa však nedá očakávať.“

Vrtuľník s iránskym prezidentom Ebrahímom Raísím mal tvrdé pristátie, uviedli iránske médiá bez zverejnenia podrobností o následkoch nehody. Na miesto incidentu mieria záchranári, no prácu im sťažuje zlé počasie, uviedol minister vnútra.

Keď človek žije 40 rokov bez dieťaťa, je náročné to zmeniť, vraví Adela Vinczeová v rozhovore, v ktorom s Viktorom Vinczem hovoria o adopcii. „Uvedomovala som si, že k deťom som nemala výrazný vzťah; nebolo to tak, že som videla bábätko a híkala by som. Odkazujem však Maxíkovi do budúcnosti, že až on rozhodol, že do toho ideme, nič iné.“

Poslanec SNS Roman Michelko vulgárne zaútočil na Matovičovo hnutie Slovensko. Vo videu, ktoré zverejnil na Instagrame, ich nazýva vredmi, obludami a „olajnom“. Hnutie zároveň obviňuje, že „zasialo ten svár, ktorý vyklíčil až do tejto obludnosti“.

Slovensko je pri presilových hrách druhý najhorší tím na MS. Keď nevystrelíte, naozaj nedáte gól, glosoval tréner Craig Ramsay. Jeho recept na presilovky je jednoduchý, asistent Ján Pardavý však priblížil, v čom hráči robia chyby.

Umenie nepotrebuje štátne fondy. Umenie politiky potrebuje viac pravdy a menej lží, píše Ivan Štulajter. „Dala by sa táto celonárodná dráma ďalej rozvíjať, ale utnime to. V takýchto chvíľach sa patrí zaželať premiérovi skoré uzdravenie.“

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš obsadil 5. miesto vo finále C1 na ME v slovinskom Tacene. Na víťaza Žigu Lina Hočevara stratil 3,21 sekundy. Hočevar sa stal v 16 rokoch najmladším majstrom Európy, pódium obsadili výlučne domáci pretekári.

SNS útočí na satirickú stránku Zomri. Predseda strany Andrej Danko v TA3 spochybňoval, či je normálne mať stránku Zomri, keď strieľali na premiéra. Podpredseda vlády Tomáš Taraba zo SNS na Facebooku napísal, že stránka Zomri by už podľa názvu mala byť „osobitným centrom záujmu orgánov činných v trestnom konaní“.

Hádzanárky Iuventy Michalovce prehrali v prvom finálovom zápase Európskeho pohára EHF na palubovke španielskeho tímu Elche 20:22. Iuventa sa môže stať prvým slovenským tímom s triumfom v európskej pohárovej súťaži. Odveta je v piatok o 18.00.

Predsedovi PS Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný Zuzanou Čaputovou a Petrom Pellegrinim. „Za Progresívne Slovensko chcem zdôrazniť, že túto dôležitú iniciatívu vítame, a stále verím, že uspeje,“ povedal.

Film Predstava o tebe vychádza z debutovej knihy herečky Robinne Lee a jej zážitkov v Hollywoode. „Keď som sa blížila k štyridsiatke, zrazu mi začali ponúkať iné roly. Matky, právničky, lekárky, no v opise vždy mali niečo v zmysle ,kedysi atraktívna, teraz unavená‘. Zarazilo ma, aká je o ženách v štyridsiatke predstava,“ vraví.

Konžská armáda tvrdí, že zmarila pokus o štátny prevrat a že sa doň zapojili domáci a zahraniční ozbrojenci. Nekonkretizovala, či boli zadržaní alebo zabití.

Irán potvrdil nepriame rozhovory s USA, hoci medzi sebou nemajú nadviazané priame diplomatické vzťahy. Web Axios ešte v piatok informoval, že predstavitelia USA a Iránu nepriamo rokovali v Ománe o tom, ako zabrániť eskalácii regionálnych konfliktov.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok neprišiel do relácie Markízy Na telo, aj keď to podľa moderátora Michala Kovačiča „viacnásobne potvrdil“. Nakoniec však svoju účasť zrušil.

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok, uviedol minister vnútra Gérald Darmanin.

Atentát na Roberta Fica – aktuálny súhrn:

  • premiér je mimo ohrozenia života, jeho stav je však stále vážny a rekonvalescencia si vyžiada dlhý čas, oznámila nemocnica
  • Pellegrini povedal, že okrúhly stôl s predsedami strán zrejme nebude; Čaputová vraví, že šanca na schôdzku stále existuje
  • k schôdzke sa vyhýbavo stavali Smer aj SNS, situáciu zhoršila aj požiadavka Matovičovho hnutia na odchod Šutaja Eštoka
  • Danko v diskusii na TA3 útočil na opozíciu aj médiápovedal, že momentálne nie je priestor na gestá zmiernenia
  • šéf SNS avizoval, že už zajtra by mala byť koaličná rada a porada k mediálnym zákonom a v utorok zasadnutie parlamentu
  • Kaliňák, Šutaj Eštok, Solák, P. Gašpar a T. Gašpar ohlásili na 16.00 tlačovku na úrade vlády k bezpečnostnej situácii

SaS považuje za chybu, ak príde k zrušeniu utorňajšieho okrúhleho stola lídrov koalície a opozície u prezidentky. „Pokiaľ nezačneme spolu vecne a slušne komunikovať, nikdy sa nevymaníme zo špirály nenávisti,“ povedal predseda strany Branislav Gröhling.

V Maďarsku zomreli pri lodnej nehode na Dunaji dvaja ľudia, ďalších päť je nezvestných. Okolnosti nehody, ku ktorej došlo severne od Budapešti, nie sú zatiaľ úplne jasné. Spomína sa pri nej hotelová loď a motorový čln.

Zuzana Čaputová uviedla, že považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú. „Je prirodzené, že si jeho príprava vyžaduje nielen čas, ale aj trpezlivosť. V aktuálnej situácii je však najdôležitejšie, aby nastal posun v upokojení situácie. Menej dôležité je, či sa stretnutie uskutoční neskôr alebo na inom mieste.“

Pri ruskom bombardovaní Charkivskej oblasti zahynuli najmenej 4 ľudia o ďalších 8 utrpelo zranenia, uviedol guvernér Oleh Synehubov. Rusi podľa neho zaútočili na rekreačnú oblasť. Dvoch mŕtvych a dvoch zranených hlási Chersonská oblasť.

Andrej Danko útočí na médiá. Predseda SNS, ktorý nazval novinárov prascami, tvrdí, že médiá rozdelili spoločnosť. „Chcete mená? Šimečka starší, Leško, Miro Kern a ďalší,“ menoval v relácii konkrétnych novinárov. Tvrdí, že Denník N zľahčuje situáciu.

V utorok zrejme bude zasadať parlament, povedal Andrej Danko. „Ak nám Kali (Robert Kaliňák) povie, že je premiér stabilizovaný, začneme v utorok Národnú radu,“ uviedol líder SNS s tým, že koalícia potrebuje meniť Slovensko a zákony.

Ukrajinské námorníctvo uviedlo, že zničilo mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily 266-M Kovrovec. Neuviedlo, kde ani za akých okolností sa to stalo. Tvrdenie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. (ukrajinska pravda)

Ruská mínolovka Kovrovec. Foto - Čiernomorská flotila

Andrej Danko povedal, že v pondelok by mala byť „nejaká forma“ koaličnej rady aj o fungovaní vlády a koalície. Zopakoval, že je rád, že novozvolený prezident Peter Pellegrini „cúvol od okrúhleho stola“ lídrov politických strán.

Návštevnosť hokejových MS v Prahe a Ostrave s veľkou pravdepodobnosťou vytvorí nový historický rekord. Počas šiestich sobotňajších zápasov prekonal celkový počet divákov, ktorí doteraz naživo sledovali turnaj, hranicu 500-tisíc.

Nech je Šimečka rád, že som mu nedal facku, kričí šéf SNS Andrej Danko v TA3. Reagoval tak na otázku moderátora Richarda Dírera k tomu, že Romana Tabák z SNS narušila tlačovku predsedu PS Michala Šimečku po atentáte na Roberta Fica.

Jürgen Klopp sa dnes po takmer deviatich rokoch rozlúči s Liverpoolom zápasom proti Wolverhamptonu. Nemecký tréner bol pre klub niečím osobitým, hoci on o sebe hovoril, že je ten „normálny“. Pri postrannej čiare emotívne reagoval, a aj keď sa hádal s rozhodcom, o pár minút na tlačovej konferencii vtipkoval, píše Lukáš Vráblik.

Medveď sa pokúšal dostať do kurína so sliepkami v katastri obce Kľačno pri Prievidzi. Medveď podľa polície kurín poškodil, sliepkam ani osobám však neublížil.

Juraj Slafkovský musí prestať hrať sebecky, vraví v podcaste Bugan a Šášky z MS reportér Denníka N Štefan Bugan. Spolu s druhým reportérom Michalom Šáškym priamo z Ostravy analyzujú zápas proti Francúzsku aj slovenské šance na štvrťfinále.

Hovoriť o osamelom vlkovi je predčasné, vyhlásil Andrej Danko o atentátnikovi na Fica Jurajovi C. Ako o osamelom vlkovi o ňom hovoril minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. „Na tri kliky viete zistiť, či ho niekto platil,“ povedal Danko v TA3.

Andrej Danko očakával, že utorkový okrúhly stôl lídrov strán nebude, a poďakoval sa Petrovi Pellegrinimu, že ustúpil od tejto iniciatívy. Povedal, že momentálne nie je priestor na gestá zmiernenia a že už v pondelok by mala byť porada k mediálnym zákonom.

Robert Kaliňák povedal, že Robert Fico mu dal inštrukcie ohľadne ďalších krokov vlády. Teraz mu chcú dopriať pokoj na rekonvalescenciu. Dodal, že kroky, ktoré by mali upokojiť situáciu, budú predstavovať postupne.