Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Potenciál bioodpadu zostáva nenaplnený, ak nie je kompostáreň doplnená o technológiu suchej fermentácie. Vďaka nej sa z kuchynského a záhradného odpadu môže získať aj tepelná a elektrická energia. Na Slovensku to využívajú len v Žiari nad Hronom a Hornom Jatove. (euractiv)

Vlani zaznamenali vo svete 168 prípadov krádeže alebo straty rádioaktívneho materiálu, informovala Medzinárodná agentúra pre jadrovú energiu na úvod konferencie o jadrovej bezpečnosti vo Viedni. Vyzvala na lepšiu ochranu pri transporte.

Ukrajinské sily ovládajú tri pätiny pohraničného mesta Vovčansk v Charkivskej oblasti, ale ruské útoky neustávajú, uviedol zástupca šéfa oblastnej správy Roman Semenucha. Naopak, ruské vojská podľa neho prerušili boje v smere na Kupiansk a miestami ukrajinská armáda prešla do protiútoku, aby zlepšila svoje postavenie.

Aj keď 20-ročný Juraj Slafkovský má bod na zápas, prevláda pocit, že to už nie je ono, píše Michal Červený v Športovom newsfiltri. „Berie na seba priveľa zodpovednosti,“ povedal nám Michal Handzuš.

Izrael chce rozšíriť ofenzívu v oblasti Rafahu na juhu Pásma Gazy. Minister obrany Joav Galant to povedal bezpečnostnému poradcovi Bieleho domu Jakeovi Sullivanovi, ktorý je na návšteve Izraela. Americká vláda opakovane vyzvala Izrael, aby sa veľkej operácie zdržal.

Slovensko si požičalo na dlhopisoch 650 miliónov eur, aukcia bola prvá od atentátu na Roberta Fica. Ponúk investorov bolo opäť viac, než štát prijal. Výnosy, ktoré si investori vypýtali, však boli mierne vyššie než v apríli.

Ak sa predáva byt v pôvodnom stave, najlepšie je ho kompletne vypratať, maximálne vymaľovať, hovorí realitný maklér Tomáš Kuba. „Obávam sa, že drobné rekonštrukcie či výmena okien sa do ceny až tak závratne nepremietnu, že by sa na tom dalo zarobiť viac.“

Londýn zostáva pre finančných investorov najobľúbenejším miestom v Európe. Británia mala vlani najvyšší podiel na nových projektoch investícií do finančných služieb za desať rokov. Druhý bol Paríž, vyplýva z prieskumu firmy EY.

V Austrálii zadržali počas 4-dňovej operácie 554 ľudí podozrivých z domáceho násilia. Polícia informovala napríklad o mužovi, ktorý dupal po žene a spôsobil jej zlomeniny rebier, poranenia tváre aj pomliaždenie obličky. V krajine od začiatku roka zomrelo násilnou smrťou už 28 žien, čo vyvolalo veľké pobúrenie.

Stav Roberta Fica je stabilizovaný. „Klinicky sa zlepšuje, komunikuje, zápalové parametre pomaly klesajú. Pán premiér zostáva naďalej v našej starostlivosti,“ informovala nemocnica v Banskej Bystrici po dnešnom zasadnutí konzília.

Vo vydavateľstve Denníka N práve vychádza kniha Elie Wiesel – Prelomiť mlčanie, v ktorej americký novinár a spisovateľ Joseph Berger mapuje život Elieho Wiesela, držiteľa Nobelovej ceny za mier a jednej z najvýznamnejších osobností, ktoré prežili holokaust. Knihu preložil Peter Tkačenko.

Malé strany ODS, Demokratická strana a Fórum podporili v eurovoľbách kandidátku Demokratov. „Vieme spolupracovať a máme spoločné hodnoty,“ povedal predseda strany Demokrati Jaroslav Naď.

Úrad vlády vyhlásil obstarávanie na rekonštrukciu areálu svojho sídla, predpokladaná cena je takmer 6 miliónov eur. Dôvodom je okrem iného havarijný stav inžinierskych sietí, plán zahŕňa aj výstavbu novej vstupnej budovy pre návštevy a zamestnancov.

Výber elektronického mýta v apríli podľa SkyTollu medziročne stúpol o päť percent na 19,4 milióna eur. Viac ako dve tretiny výberu pripadá na diaľnice, zvyšok na cesty prvej triedy. V prvom štvrťroku tohto roka rast predstavoval štyri percentá.

Nové hraničné kontroly po brexite budú stáť Britániu najmenej 4,7 miliardy libier, uviedol britský úrad pre audit NAO. EÚ zaviedla úplné kontroly dovozu na novej vonkajšej hranici od roku 2021, Británia uplatňuje čiastočné kontroly.

Na južnom Podpoľaní sú veľmi zlé susedské vzťahy a ľudia sa udávajú za čierne výruby, hovorí Pavol Kostúr, ktorý dvadsať rokov pracoval na okresnom úrade a vydával rozhodnutia o výruboch. „Niekde používajú zákon na riešenie svojej nevraživosti a nenávisti k ľudstvu ako takému,“ vraví v rozhovore.

Iránsky duchovný vodca poveril výkonom prezidentskej funkcie doterajšieho viceprezidenta Mohammada Mochbara. Ajatolláh Alí Chámeneí tiež vyhlásil päť dní štátneho smútku po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amírabdolláhjána.

AstraZeneca postaví v Singapure výrobný závod za 1,5 miliardy dolárov na prípravky na cielené terapie rakoviny. Začiatok prevádzky sa predpokladá v roku 2029.

Parlament by mal v rokovaní o zrušení RTVS pokračovať zrejme zajtra. Predseda SaS Branislav Gröhling hovorí, že všetko sa vyvinie podľa výsledku koaličnej rady, ktorá by mala byť dnes poobede.

Samuel Hlavaj má najvyššiu úspešnosť zákrokov spomedzi všetkých brankárov na MS v hokeji (93,94 %). Nasleduje ho dvojica Švédov Filip Gustavsson (92,65) a Samuel Ersson (92,59).

SaS je stále pripravená ísť na rokovanie parlamentných strán do Prezidentského paláca. Predseda Branislav Gröhlig kritizuje koaličných politikov, ktorí naďalej eskalujú napätie v spoločnosti, a vyzýva Roberta Kaliňáka, aby upokojil Andreja Danka.

Firemný newsfilter: Kellnerovci zarobili trojnásobne viac ako Penta, Kmotrík opúšťa svietidlá a Bukocel už majú zachrániť iba Nemci

  • Vláda zľavila v nárokoch na odbornosť manažérov štátnych podnikov
  • Mercedes so spaľovákmi od roku 2028 napokon nekončí
  • Vláda chce stavať jadrovú elektráreň. Plán je v skutočnosti biznisovo veľmi neistý

Rusko bolo v apríli dvanásty mesiac za sebou najväčším dodávateľom ropy do Číny, objem dodávok zvýšilo medziročne o 30 %. Čínsky dovoz zo Saudskej Arábie klesol o štvrtinu v dôsledku zdraženia ropy zo strany Rijádu.

Súd v ruskom Novosibirsku poslal na 25 rokov do väzenia mladého muža, ktorý podľa vyšetrovateľov plánoval podpaľovať sídla armádnych odvodových komisií. Žiadne nakoniec nezapálil a k zámeru sa nepriznal. Ide o doteraz najtvrdší trest, aký súd niekomu v súvislosti s podobnými útokmi uložil.

Psychologická poradňa: Ako povedať druhej osobe na pracovisku, že zapácha? „V prvom rade je dôležité, aby bola táto téma komunikovaná súkromne, teda medzi štyrmi očami. Dobré je myslieť aj na správne načasovanie. Vhodnejšie to môže byť pred koncom pracovného dňa než na jeho začiatku,“ hovorí psychológ Martin Miler.

Rafinéria v Slaviansku v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska priznala škody po nedeľnom nálete. Podľa ukrajinských médií útočili drony SBU aj na vojenské letisko Kuščovskaja. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že protivzdušná obrana zničila v oblasti 57 dronov.

Ryanair vo finančnom roku do marca zvýšil zisk o tretinu na 1,9 miliardy eur. Počet prepravených cestujúcich mu stúpol o 9 % na 184 miliónov, čo je o takmer štvrtinu viac než v období pred pandémiou.

Oľga Gyárfášová vydala zborník rozhovorov so ženami, ktoré boli za komunizmu súčasťou disentu. Nájdeme v ňom aj príbeh Doroty Šimekovej, ktorú poslali natvrdo do väzenia, či Tamaru Archlebovú, ktorá vedela s eštebákmi ako kunsthistorička bojovať aj s noblesou, invenciou a vtipom.

Izrael odmieta zapojenie do smrti iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, píše Reuters s odvolaním sa na izraelský zdroj. Raísí a minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján zomreli pri nehode vrtuľníka v hornatej oblasti na severozápade krajiny neďaleko azerbajdžanských hraníc.

Hamas vyjadril smútok nad smrťou Ebráhima Raísího a v kondolencii zdôraznil, že iránsky prezident podporoval palestínsky odpor. Sústrasť vyjadrilo aj Iránom podporované libanonské šíitske hnutie Hizballáh či jemenskí povstalci húsíovci.

Maltu čaká rekordný rok. Na webe Pelikána rástla v prvých 4 mesiacoch o 35 %. „Malta je celoročná destinácia, na ktorú lietame aj z Bratislavy. V minulom roku rástla o 10 % v porovnaní s rekordným rokom 2019,“ hovorí Patrik Vas z Pelikan.sk. (inzercia)

Cena zlata je na rekorde, ráno sa dostala tesne pod 2450 dolárov za troyskú uncu. Trh očakáva, že americká centrálna banka Fed je pripravená čoskoro znížiť základné úrokové sadzby, pretože inflácia poľavuje.

Byty po rekonštrukcii sa predávajú viac-menej na rovnakej úrovni ako pred rokom, hovorí realitný maklér Tomáš Kuba. Možno je tam malý nárast ceny, ale aj tak sa často zjednáva a nakoniec je cena približne taká istá, dodáva.

V Nórsku sa žije možno až príliš jednoducho, hovorí Slovenka Lenka Antalová, ktorá si tam spolu s priateľom založila firmu na prenájom campervanov. „Založiť si akciovú spoločnosť trvalo presne 5 minút. Je to veľmi jednoduché. Všetko je online, žiadne papierovačky. Na akciovku bol potrebný nejaký kapitál, ale na živnosť netreba. Je to celé na pár klikov.“

Pesnička dňa: Klam. Cez víkend oslávila jubileum Zdena Studenková, ktorá je známa najmä ako herečka, no pripomíname, že v roku 1995 naspievala svoj profilový album Dotyky noci.

Extrémisti naľavo ani napravo nám nemôžu diktovať, ako vyriešime migráciu, píše Manfred Weber, predseda Európskej ľudovej strany. „Európski občania si nechcú vyberať medzi nenávisťou krajnej pravice a ignoranciou ľavice; Európania chcú plán, ako urobiť Európu bezpečnou a vľúdnou.“

K zákazke na výstavbu novej nemocnice v Martine má blízko konzorcium vedené slovenskou firmou Adifex. Uspelo s ponukou 375 miliónov eur, lacnejší Ava-stav vylúčili. Neúspešní uchádzači ešte môžu podať námietky.

Prečo Rudolf Vrba nie je taký slávny ako Oskar Schindler, hoci spolu s Alfredom Wetzlerom pomohli zachrániť 200-tisíc maďarských Židov? „Okrem zloduchov, akými boli Hitler, SS a nacisti, Vrba nahnevane kritizoval Židov vo vedúcich postoch, ktorí sklamali,“ vraví v rozhovore novinár Jonathan Freedland, ktorý o ňom napísal knihu Majster útekov.

Ak má niekto silné povahové rysy, tie sa nezmenia, ani keď sa pozriete smrti do očí, hovorí exprezident Rudolf Schuster, ktorý v roku 2000 po prasknutí hrubého čreva bojoval o život v nemocniciach na Slovensku aj v Rakúsku. „Myslím si, že tak to bude aj u pána premiéra. No podotýkam, že prežiť atentát je úplne iná skúsenosť, než bola tá moja, takže sa môžem aj mýliť.“

Fínsko sa na krízové situácie pripravuje aj tak, že organizuje trojtýždňové kurzy a pozýva na ne ľudí z riadiacich postov. Zástupcovia politických strán, médií, ale aj bánk a štátnej správy navštívia vojenské základne či verejnoprávnu televíziu, aby sa oboznámili s krízovými scenármi a vytvorili sieť kontaktov.

Protimonopolný úrad začal preverovať etický kódex jedného z podnikateľských združení. Firmy sa podľa úradu mohli dohodnúť, že si nebudú konkurovať pri najímaní zamestnancov. Úrad uviedol, že podobný prípad preveruje po prvý raz.

Polícia zastavila stíhanie Ľuboša Blahu pre obraz Che Guevaru, ktorým vo svojej kancelárii nahradil portrét prezidentky. NAKA si nechala vypracovať znalecký posudok – revolucionár bol podľa neho rozporuplnou postavou, ktorá mala nielen kritikov, ale aj mnohých významných obdivovateľov, píšu Aktuality.

Ruská vláda zrušila zákaz vývozu benzínu, trh už považuje za dostatočne zásobený. Najväčšími dovozcami sú predovšetkým africké krajiny ako Nigéria, Líbya a Tunisko, ako aj Spojené arabské emiráty.

Ak po atentáte na premiéra cítite strach alebo hnev, nepotláčajte ich. Predstavujú problém, až keď trvajú pridlho, hovorí sociálny psychológ Ivan Lukšík. S ďalšími deviatimi odborníkmi radí, ako sa upokojiť v náročnej situácii.

Ukrajina zostrelila v noci všetkých 29 dronov, ktorými útočilo Rusko. Proti Charkivskej oblasti vystrelili Rusi raketu Iskander-M, v regióne je dnes deň smútku za 11 ľudí, ktorí zomreli pri nedeľnom ostreľovaní.

Čo spravil Marek Hrivík brankárovi? Sú Andrej Kudrna a Martin Pospíšil v poriadku? Išiel by Peter Cehlárik na nájazd? Vybrali sme päť najdiskutovanejších momentov po prehre Slovenska s Lotyšskom na MS. O postup budú oba tímy hrať na diaľku.

V tento deň roku 1834 zomrel markíz de La Fayette, významná postava nielen Veľkej francúzskej revolúcie, ale aj Americkej vojny za nezávislosť. 

Osem obetí si vyžiadali dva nové pokusy o útoky na kandidátov v mexických komunálnych voľbách. Došlo k nim v okresoch Villa Corzo a Mapastepec v štáte Chiapas na juhu krajiny. Obaja kandidáti prežili, jeden utrpel zranenia. Od septembra už prišlo o život viac než 20 politikov.

Dnes je posledný deň na podanie emailovej žiadosti o vydanie hlasovacieho preukazu pre eurovoľby, pripravili sme jej vzor. Od zajtra sa bude dať žiadať len osobne na obecnom úrade v mieste trvalého pobytu. Voľby sú 8. júna.

Iránsky prezident Ebrahím Raísí a minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján zomreli pri nehode vrtuľníka, potvrdila štátna televízia. Na palube bolo celkovo deväť ľudí, stroj havaroval v nedeľu v provincii Východný Azerbajdžan, odkiaľ hlásili silný dážď, hmlu a vietor.