Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Aktivisti napadli na prokuratúre výstavbu na Malachovských skalkách v Banskej Bystrici. Mesto podľa nich vydalo územné rozhodnutie na stavbu rodinného domu developera Romana Kvasničku v rozpore s územným plánom.

EÚ je odhodlaná chrániť európske firmy a ekonomiku pred nekalými praktikami Číny, povedala Ursula von der Leyenová po rokovaní Si Ťin-pchingom v Paríži. Problém s takzvanou čínskou nadmernou výrobnou kapacitou neexistuje, reagoval Peking na predsedníčku Európskej komisie.

Ak s prácou na živnosť súhlasia obe strany, teda pracovník aj firma, pre úrady môže byť ťažké zabrániť im v tom, hodnotí daňová poradkyňa Renáta Bláhová na základe viacerých súdnych verdiktov. Práca na živnosť je problém vtedy, keď je z donútenia, posudzuje sa však viacero faktorov.

V Rusku zadržali novinárku Nadeždu Kevorkovovú, ktorá sa venuje Blízkemu východu. Podľa jej právnika ide o vyšetrovanie terorizmu pre príspevok na Telegrame o afganskom hnutí Taliban, ktoré je v Rusku klasifikované ako teroristická organizácia.

Ministerstvo kultúry tvrdí, že hodnotiace komisie v programe Obnovme si svoj dom zasadnú v krátkom čase. Meškanie dotácií na historické pamiatky predtým kritizoval ZMOS, opozícia či občianske združenia. V minulosti už v tomto čase boli podpísané zmluvy, peniaze sa musia využiť do konca roka.

Ukrajinská diplomacia vyzvala medzinárodných partnerov, aby neuznávali Putina ako legitímneho prezidenta. V utorok ho čaká inaugurácia po tom, čo v marci získal ďalší šesťročný mandát.

Európska komisia schválila predaj amerického U. S. Steelu japonskej Nippon Steel za 14,9 miliardy dolárov. Uviedla, že obchod napriek politickým tlakom v Spojených štátoch nenarúša konkurenciu.

Železničná trať z Bratislavy do Česka už mala byť zmodernizovaná na 200-kilometrovú rýchlosť. Veľká časť stavby sa však ešte ani nemohla začať, pretože chýbajú potrebné povolenia. Tender vypísali ešte v roku 2017.

Väčšina ľudí nevie, ako smútiť a hnevať sa vo chvíli, keď sa dozvedia, že sú vážne chorí, vraví psychológ Ján Grossmann. Najmä muži podľa neho volia popieranie namiesto prejavovania emócií. „Potom sa dostávajú do bodu, keď už musia vyjsť s pravdu von, ale je už neskoro,“ hovorí v rozhovore o vyrovnávaní sa s chronickým ochorením.

Foto N - Tomáš Benedikovič

UNICEF varoval pred hroziacou katastrofou pre 600-tisíc detí, ktoré sa tiesnia v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Detský fond OSN vyzval Izrael, aby zabránil ich násilnému vysídleniu. Izraelská armáda ráno oznámila, že vyzvala na evakuáciu civilistov vo východnej časti Rafahu.

Ruský parlament sprísnil zákon o zahraničných agentoch, takto označení ľudia nebudú mať právo kandidovať vo voľbách a nebudú môcť pôsobiť ani ako volební pozorovatelia.

V centre Banskej Štiavnice sa zrútila časť bývalého evanjelického lýcea. Prednú časť pamiatky v súkromnom vlastníctve len nedávno zrekonštruovali. Prípad rieši aj polícia. (ta3)

Námorný dopravca Maersk varuje pred poklesom prepravných kapacít po útokoch v Červenom mori. Odhaduje, že v 2. štvrťroku môžu znížiť kapacitu medzi Ďalekým východom a severnou Európou až o pätinu.

Vyše 350 zástupcov inštitúcií EÚ, vlád a európskych či ukrajinských zbrojárskych firiem rokuje v Bruseli o posilnení spolupráce v oblasti obranného priemyslu medzi Úniou a Ukrajinou. Na úvod obranného fóra šéf európskej diplomacie Josep Borrell uviedol, že Európa musí vyrábať viac a rýchlejšie.

Čiernohronská železnica po prvý raz vozila ľudí na verejnom podujatí v švajčiarskych električkách. Vlaky jazdili na prelome apríla a mája medzi Hroncom a Chvatimechom napájané dieselovou elektrocentrálou.

Cez víkend padla dedina Archanheľske pri Očeretynom, čím sa Rusi sa opäť priblížili k dôležitej ceste do Pokrovska. Ukrajinskí vojaci ustupovali v dlhom zástupe bez akejkoľvek podpory ťažšej techniky, navyše ich zasiahla presná delostrelecká paľba. Niektorí pozorovatelia to pripisujú akútnemu nedostatku obrnených vozidiel.

Banky síce poskytli v prvom kvartáli historicky najnižší objem hypoték, ale spôsobil to veľmi slabý január, hovorí hypotekárny špecialista Slavomír Molnár. Marec už patril medzi najlepšie mesiace od začiatku roka 2023 a vyzerá to tak, že apríl bude ešte lepší.

Rusko si predvolalo britského veľvyslanca, dôvod neoznámilo. Šéf britskej diplomacie David Cameron minulý týždeň povedal, že Londýn nemá problém s tým, aby Ukrajina použila zbrane dodané Britániou na zasiahnutie cieľov na ruskom území.

Francúzski výrobcovia koňaku sa obávajú možného zavedenia cla zo strany Číny. Ak by k tomu došlo, neboli by schopní predať svoje zásoby. Do Číny vyvážajú pätinu produkcie. (reuters)

Sudca varšavského správneho súdu Tomasz Szmydt oznámil, že požiadal o politický azyl v Bielorusku, kde si vraj chce oddýchnuť. Tvrdí, že takto protestuje proti poľskej vláde, ktorá „pod vplyvom USA a Británie vedie krajinu do vojny“.

Výroba húfnic Zuzana pre Ukrajinu mešká, pretože chýbajú súčiastky, ktoré idú do húfnic Dita vyrábaných českým zbrojárom Michalom Strnadom pre Azerbajdžan. Práve do Azerbajdžanu v pondelok odcestoval na oficiálnu návštevu Robert Fico s Robertom Kaliňákom a podnikateľskou delegáciou.

Francúzsko bude na utorkovej inaugurácii Putina zastupovať veľvyslanec. Nemecko krátko predtým informovalo, že nebude mať zastúpenie, za Slovensko príde chargé d’affaires.

Obchvat Starého Smokovca, ktorý by si vyžiadal výrub v TANAP-e, sa stavať nebude. Kraj zámer stiahne, petíciu proti nemu podpísalo 800 ľudí. Pripomenuli, že v pláne udržateľnej mobility Vysokých Tatier je hlavným cieľom posilnenie verejnej hromadnej dopravy, cyklodopravy a budovanie záchytných parkovísk.

Nemecká BioNTech sa prepadla do kvartálnej straty 315 miliónov eur. Tržby jej klesli o 85 % na 188 miliónov eur v dôsledku prudkého zníženia dopytu po vakcínach proti covidu-19, ktoré patrili k ťahúňom jej podnikania počas pandémie.

Vývoj bojov (802. deň): Ruské tanky sa niekedy menia na nepoznanie. Ukazuje sa, že tanky ešte nie sú prežitkom a v mnohom zostali nenahraditeľné. Konštruktéri na oboch stranách preto pracujú na riešeniach, ktoré ich majú lepšie ochrániť.

Jedna z úprav ruských tankov. Táto si vyslúžila označenie korytnačka. Iné pôsobia oveľa modernejšie. Reprofoto - X

Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny – Kotľarivka v Charkivskej a Soloviove v Doneckej oblasti. Kyjiv má v posledných mesiacoch problémy s udržaním frontovej línie, pretože bojuje s vážnym nedostatkom munície.

Za nového lídra Škótskej národnej strany zvolili Johna Swinneyho, ktorý stranu SNP viedol už pred 20 rokmi. Všetci oponenti nakoniec od kandidatúry upustili. Swinney na čele strany a takisto vlády nahradí Humzu Yousafa, ktorý rezignoval po vypovedaní koalície so Zelenými.

Peter Pellegrini tvrdí, že jeho kampaň bola lacnejšia než Ivana Korčoka a že sa tesne zmestil do zákonného limitu. Vyšla ho 499 451 eur, maximálne mohol minúť 500-tisíc. Pellegrini ako posledný z kandidátov odovzdal správu o nákladoch, ministerstvo vnútra ju dnes sprístupnilo.

Je mýtus, že väčšina ľudí nechce veterné parky, hovorí výskumník  Bohumil Frantál. Sú podľa neho ochotnejší akceptovať elektráreň, ak vidia, že vedľajšej obci prináša peniaze alebo lacnejšiu elektrinu, a môžu si osobne otestovať, že turbíny nie sú hlučné. (euractiv)

Česká Fio banka spustila na Slovensku okamžité platby, pridala sa tak k väčším hráčom. Zrýchlene je možné posielať sumu do 4000 eur. Spomedzi väčších bánk na Slovensku ešte takéto platby neponúka ČSOB, 365.bank či Prima banka. (zive.sk)

Podľa PS návrh, ktorý uľahčuje výrub stromov, prispeje k ničeniu životného prostredia, keďže príroda nie sú len lesy. „Ak by bola cieľom vyššia ochrana biotopov, kde sú napríklad vzácne orchidey a zarastajú, na to ministerstvo už nástroje má, len ich nevyužíva,“ povedala poslankyňa Tamara Stohlová.

EÚ je odhodlaná chrániť európske firmy a ekonomiky pred nekalými praktikami Číny, povedala šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová. Uviedla, že počíta aj s vplyvom Číny na Rusko pre ukončenie vojny na Ukrajine.

Ak chce štát nútiť živnostníkov k tomu, aby sa stali zamestnancami, pri niektorých profesiách to nebude jednoduché, píše Renáta Bláhová. Napríklad práca advokáta, novinára alebo programátora je podľa nej z podstaty veci nezávislá.

Pražský magistrát rozdelí na kultúrnych grantoch v prepočte vyše 16 miliónov eur, čo je viac než vlani. Tretina sumy pôjde na jednoročné granty, zvyšok dostanú dlhodobejšie projekty. (čtk)

Nemecko povolalo svojho veľvyslanca v Rusku na konzultácie. Dôvodom sú ruské kyberútoky na nemecké firmy a vládnucu SPD. Nemecko takisto nebude zastúpené na utorňajšej inaugurácii prezidenta Putina na jeho ďalšie funkčné obdobie.

Slovensko má v strednej Európe najvyššiu spotrebnú daň na benzín, v EÚ je však podpriemerná, uviedli vládni analytici z Inštitútu pre stratégie a analýzy. Pri nafte, naopak, daň patrí k najnižším v EÚ. Zdanenie spotreby považujú analytici za ekonomicky správne.

SaS zbiera podpisy na hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Strana proti nej vystupuje už dlhšie, viackrát sa stotožnila s argumentmi ich výrobcov.

Čínska stíhačka v sobotu v Žltom mori ohrozila austrálsku helikoptéru počas medzinárodnej operácie zameranej na uplatňovanie sankcií Bezpečnostnej rady OSN voči Severnej Kórei. Stroj Čcheng-tu J-10 vypustil svetlice v letovej dráhe Seahawku.

Čína považuje Európu za prioritu svojej zahraničnej politiky, povedal Si Ťin-pching na úvod rokovaní v Paríži. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sľúbil rokovania o Ukrajine a dianí na Blízkom východe a zdôraznil nevyhnutnosť spravodlivých obchodných pravidiel medzi Európou a Čínou.

Prokurátor podal obžalobu na muža, ktorý na Zvolenskom jarmoku predával drevené srdcia s heslami Hlinkovej gardy. Extrémistický obsah zverejňoval Slavomír D. aj na Facebooku.

Firemný newsfilter: Smer prekvapil novým šéfom veterinárov, Tesco tu ďalej stagnuje a líder predaja obuvi zasa rastie +

  • Košické oceliarne sú po stratách opäť v zisku
  • Najväčšia domáca kozmetická fabrika sa rozšíri
  • Po hodoch sa štátne lesy museli vlani znova uskromniť

PS tvrdí, že človek, ktorý pomocou drona údajne identifikoval medveďa z Liptovského Mikuláša, je obvinený za nelegálnu skládku odpadu na Žitnom ostrove. Pôvodne dostal podmienku a pokutu tisíc eur, hoci spôsobil škodu za skoro 10 miliónov eur, povedal Martin Hojsík. Nedávno ho enviropolícia obvinila znovu.

Európska komisia ukončí konanie proti Poľsku pre stav právneho štátu, ktorému krajina čelila viac ako šesť rokov. „V Poľsku už neexistuje riziko vážneho porušenia zásad právneho štátu,“ oznámila Ursula von der Leyenová.

Bývalý futbalista a expert Roy Keane označil v marci Erlinga Haalanda za treťoligového hráča, teraz ho kritizuje znovu. Útočník Manchestru City dal Wolverhamptonu štyri góly, no keď ho tréner stiahol z ihriska, rozhadzoval rukami, krútil hlavou a vulgárne nadával.

Ruská vojnová ekonomika pripravuje ropný priemysel o pracovnú silu, všíma si agentúra Bloomberg. Energetické firmy tradične dobre platili, no teraz musia súperiť o pracovníkov s armádou a zbrojárskymi podnikmi.

Hra a výsledky Slovenska v príprave nemajú žiadnu výpovednú hodnotu smerom k MS v hokeji, píše Športový newsfilter. V Ostrave budú hrať z veľkej časti iní hráči a lídri sa pripájajú len postupne, čo platí aj o súperoch. USA napríklad odohrajú pred turnajom jediný prípravný zápas v Bratislave.

Viac ako štvrtina odsúdených vo francúzskych väzniciach denne fajčí marihuanu, ukázal štátny prieskum. Je to osemkrát častejšie ako pri celkovej populácii. Takmer tri štvrtiny mužov vo väzení takisto pravidelne fajčia cigarety. (lemonde)

Filmár Peter Zákuťanský prišiel na strednej škole o všetky vlasy. „V zrkadle som zrazu uvidel nové ja, s ktorým som sa musel naučiť žiť,“ hovorí v rozhovore. Alopéciu dnes považuje za životnú výzvu, prostredníctvom ktorej sa naučil na svet pozerať otvorenejšie. „Zakrývaním som problém paradoxne len zvýraznil.“

Peter Zákuťanský. Foto N - Peter Lázár

Občianske združenie Fabrika umenia spustilo zbierku na záchranu časti Baťovej fabriky v Partizánskom. V budove s popisným číslom 61 chcú vybudovať kultúrno-komunitné centrum. (donio)

Martin M. Šimečka bude dnes večer v Modre hovoriť o knihe Život na tekutých pieskoch. Píše v nej nielen o svojom živote, ale aj o kľúčových udalostiach, ktoré ovplyvnili Slovensko. Zhovárať sa s ním bude Miroslav Lysý. Lístky sa budú dať kúpiť na mieste, ak sa nevypredajú.