Denník N

Články

Minúta po minúte

  • Fico má za sebou ďalšiu operáciu, jeho stav je naďalej vážny
  • prokurátor žiada pre útočníka väzbu

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Atentát nič nemení na povinnosti médií klásť nepríjemné otázky, píše Matúš Kostolný. „Záväzok upokojovať situáciu neznamená, že médiá už nebudú kritizovať vládu.“

Futbalisti Petržalky budú v baráži bojovať o účasť v najvyššej súťaži, v poslednom kole prvej ligy zdolali Žilinu „B“ 5:1. Tatran Prešov po prehre 0:2 v Humennom definitívne prišiel o šancu postúpiť do Niké ligy. Konečnú prvú priečku a postup malo už pred posledným kolom isté Komárno.

Mám vážne pochybnosti o etike zverejnenia videa atentátnika z policajnej stanice, povedal Václav Štětka z Loughborough University. „To video má neznámy pôvod, nevieme, aký je jeho kontext a na aký účel má slúžiť. Verejný záujem tam nevidím žiadny. Naopak, je tu riziko, že sa jeho zverejnením médiá stávajú nástrojom v niečej hre,“ tvrdí odborník na médiá.

Ruské navádzané bomby zabili v Charkive najmenej dvoch ľudí, 13 ďalších utrelo zranenia. Pri raketovom útoku blízko Odesy zahynul jeden človek, osem je zranených.

Hokejisti Nemecka zvíťazili nad Kazachstanom 8:2 v B-skupine na MS. Nemci zaznamenali tretie víťazstvo na šampionáte a s deviatimi bodmi poskočili v tabuľke na 2. miesto o bod pred Slovákov. V súbežne hranom zápase A-skupiny Dánsko porazilo Veľkú Britániu 4:3. (tasr)

Futbalový repezentant Juraj Kucka bude hrať za Slovan Bratislava aj v nasledujúcej sezóne. V závere sezóny sa dostáva zo zranenia, ktoré utrpel v derby v Trnave, na štart nového ročníka by mal byť pripravený.

Konšpiračné teórie o atentáte na Roberta Fica šíria aj viacerí vplyvní ruskí propagandisti. „Je naozaj prekvapujúce, že po prvý raz po desaťročiach došlo v Európe k pokusu o atentát na premiéra, ktorý zastával rozumný postoj k Rusku?“ napísal bývalý prezident Dmitrij Medvedev.

Je zrejmé, že aspoň časť koalície má pocit, že o zmierení by mal rozhodovať Robert Fico, komentuje Newsfilter. „Môže to byť prejav maximálnej lojality, istej rozhodovacej paralýzy, ale aj toho, že minimálne v SNS a Smere nie sú na zmenu politickej komunikácie skutočne pripravení a premiérovo mlčanie spôsobené zdravotným stavom im slúži ako zámienka.“

Robert Kaliňák vyhlásil, že po atentáte sa treba najprv vysporiadať s rétorikou politikov a novinárov. „Je nepochybné, že naša spoločnosť potrebuje zmier a vzájomný rešpekt, ale cesta k nemu nevedie cez falošnú politickú korektnosť,“ uviedol a jednoznačne sa nevyjadril, či sa Smer zúčastní stretnutia strán v Prezidentskom paláci.

Izraelská armáda našla v Pásme Gazy telá troch obetí útoku Hamasu zo 7. októbra minulého roka. Ide o návštevníkov hudobného festivalu v Negevskej púšti, dve mladé ženy a jedného muža. Je medzi nimi aj 22-ročná Shani Louková z Nemecka, zábery ktorej skrúteného tela na korbe pikapu pobúrili svet.

Massimiliano Allegri už nie je trénerom futbalistov Juventusu. Vedenie talianskeho veľkoklubu ho prepustilo po jeho kontroverznom správaní sa voči rozhodcom vo finále Talianskeho pohára. V ňom Juventus zdolal Atalantu 1:0.

Okamžite po streľbe na Roberta Fica spustili Rusi dezinformačnú kampaň, že je za tým Ukrajina. Magazín Wired rozkryl veľkú propagandistickú sieť, konšpiračné teórie sa šírili koordinovane na telegramových kanáloch, v ruských štátnych médiách aj cez boty na sieti X.

Sobotňajšia Noc múzeí bude bez obmedzení napriek zvýšeniu bezpečnostných opatrení po atentáte na premiéra. Desiatky múzeí a galérií budú otvorené do neskorého večera a pripravili aj špeciálny program.

Ruský súd nariadil zabaviť majetok talianskej UniCredit Bank za 463 miliónov eur. Banka poskytla záruky na spoločný projekt Gazpromu a nemeckej spoločnosti Linde, ktorý sa po zavedení sankcií neuskutočnil.

O stave premiéra doteraz neprehovoril žiadny ošetrujúci lekár. Keď Robertovi Ficovi v roku 2016 operovali srdce, prišiel odpovedať hlavný operatér. Teraz o jeho zdraví informujú politici, najmä Robert Kaliňák. Úrad vlády na otázky neodpovedá.

Craig Ramsay považuje trénovanie Slovenska za najťažšiu vec, akú kedy robil. „Tlak je obrovský. Často sa preto prechádzam po Ostrave a počúvam detektívky. Občas sa zabudnem a potom ma bolia nohy, no vyčistím si hlavu,“ hovorí v rozhovore.

Keď Matúš Šutaj Eštok a Robert Kaliňák kritizovali BBC, v niečom mali pravdu a v niečom zavádzali. Stanica napríklad zjednodušila postoje premiéra k EÚ a k pomoci Ukrajine. Nesedia Kaliňákove tvrdenia o strelcovi a ani niektoré vyhlásenia ministra vnútra.

Približne dve tretiny Polonín by sa mali zmeniť na prírodný park s nižším stupňom ochrany. Rada národného parku po rokovaní s neštátnymi vlastníkmi schválila návrh zonácie. Z parku by vypadli aj veľmi cenné časti nad nádržou Starina, ktoré by z hľadiska ochrany prírody mali byť v najprísnejšej A-zóne.

Český ústavný súd sa zastal ženy, ktorá ešte ako 15-ročná išla dvakrát načierno v MHD. Dopravný podnik obe tisíckorunové pohľadávky okamžite postúpil na inú firmu a oznámil to matke. Potom súd vydal platobný rozkaz, matka však nepodala odpor ani dcére nič nepovedala. Tá sa po rokoch už ako dospelá zamestnala a pri prvej výplate zistila, že sa proti nej vedie exekúcia.

Slováci z KHL môžu dopadnúť ako zeleninár z eseje Václava Havla, vraví sociológ športu Vojtěch Ondráček. „Hráč, ktorý si uvedomuje, že nemôže vyjadriť slobodne svoj názor, si musí sám uvedomiť, či chce žiť v slobodnej spoločnosti,“ hovorí.

Slovan Bratislava využil opciu na prestup Davida Strelca z talianskej Spezie a podpísal s ním zmluvu do roku 2028. Klub si uplatnil opciu aj na Marka Tolića, s ktorým podpísal kontrakt do roku 2026. V Slovane pokračujú aj Pauschek a Bajrić.

Grécky premiér varoval Severné Macedónsko, aby rešpektovalo dohodu o názve krajiny, inak Atény podľa neho zablokujú jej cestu do EÚ. Kyriakos Mitsotakis reagoval na novú prezidentku Gordanu Siljanovskú-Davkovovú, ktorá odmieta používať názov Severné Macedónsko.

Odborníci hodnotia, či mali médiá zverejniť videá streľby na premiéra. „Atentát je zásadná udalosť a ako spoločnosť potrebujeme vedieť, čo sa presne stalo – bez toho sa zbytočne množia špekulácie a panika,“ povedala Marína Urbániková z Masarykovej univerzity.

Poľský premiér Donald Tusk dostal vyhrážky smrťou. Spravodajský web Wp.pl s odvolaním sa na zdroj v tajných službách napísal, že po atentáte na Roberta Fica posilnili ochranu premiéra. Vyhrážky už dostali aj ďalší európski politici. (euractiv)

Volkwagen sa nedohodol s Renaultom na spoločnom vývoji lacnej elektrickej verzie Renaultu Twingo, píše Reuters s odvolaním na nemenované zdroje. Rokovania sa skončili, čo pre oba podniky znamená komplikáciu v snahe čeliť čínskej konkurencii.

Atentát na Roberta Fica – súhrn aktualít:

  • Premiér podstúpil ďalšiu operáciu, jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážny. Prvý zákrok dopadol dobre.
  • Prokurátor žiada pre útočníka Juraja C. väzbu, o návrhu rozhodne súd v sobotu dopoludnia.
  • Prípad dozoruje na generálnej prokuratúre oddelenie závažnej kriminality, ktoré vzniklo po zániku špeciálnej prokuratúry.
  • Matúš Šutaj Eštok vyhlásil, že politický motív je úplne jasný. Tvrdí, že do vyšetrovania nezasahuje, ale hovoril o tom, čo vypovedal páchateľ.
  • Andrej Danko zatiaľ na schôdzku lídrov strán v paláci nekývol, chce počkať na Ficov názor. Istá nie je ani účasť Smeru.
  • Vláda bude budúcu stredu normálne rokovať, povedie ju Robert Kaliňák.
  • Šéf štátnej ochranky Pavol Krejčí bol funkcionárom Hlasu, pracoval pre Pentu a strážil aj Haščáka. Minister vnútra ho stále bráni.
  • NAKA obvinila muža, ktorý sa online vyhrážal smrťou Šutajovi Eštokovi a Richardovi Glückovi.
  • Slovensko patrí podľa výskumu medzi najviac polarizované štáty EÚ, rýchlo dobehlo Poľsko a Maďarsko.

Vatikán vydal nové pravidlá potvrdzovania, overovania a prípadného zamietania nadprirodzených javov, ako sú zjavenia. Mali by lepšie objasniť, kedy sú informácie napríklad o plačúcej soche falošnou správou, nakoľko vierohodné je tvrdenie, že svätá relikvia viedla k zázračnému uzdraveniu, alebo ako by malo byť potvrdené božské zjavenie.

Iránska polícia zatkla vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov za propagáciu satanizmu. Štátnu príslušnosť európskych občanov nespresnili. So satanistickými rituálmi spájajú iránske úrady napríklad rockové koncerty. V Iráne je zároveň zakázaná konzumácia alkoholu.

Veľkému útoku čelil v noci Sevastopol na Kryme, kde hlásia výpadky elektriny. Drony útočili aj na ruské prístavné mesto Novorossijsk, ktoré je ďalšou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Terčom bola aj rafinéria v Tuapse na juhu krajiny. Rusko tvrdí, že zostrelilo viac ako sto dronov.

Andrej Danko zatiaľ nekývol na schôdzku lídrov strán v Prezidentskom paláci, čaká na názor premiéra. Istá nie je ani účasť Smeru. Peter Pellegrini hovorí, že nikto neočakáva zbratanie strán alebo koniec politického súperenia. „Ale v týchto vyhrotených časoch by bolo fajn zabrániť ďalšej eskalácii,“ povedal. Strany pozvali spoločne so Zuzanou Čaputovou na budúci utorok.

Británia zavádza nové sankcie, ktorých cieľom je bojovať proti pokusom Ruska a Severnej Kórey obísť a ignorovať existujúce obmedzenia na výmenu zbraní za ropu.

Podpaľačský útok na synagógu v Rouene na severe Francúzska bol aktom antisemitizmu, oznámil minister vnútra Gérald Darmanin. Útočník, ktorého zastrelila polícia, bol alžírskeho pôvodu a nemal francúzske občianstvo.

Atentáty priniesli koniec amerického sna aj švédskej nevinnosti, píše bulharský novinár Georgi Gotev. „K politickým vraždám dochádza v autoritárskych krajinách a ešte častejšie v diktatúrach. Keď politika zastrelia v demokratickej krajine, otvorí to rany, ktoré sa liečia veľmi ťažko.“ (euractiv)

Penta hovorí, že terajší šéf štátnej ochranky Pavol Krejčí pre ňu robil v rokoch 1998 až 2001 ako šofér a osobný ochrankár. „Po ukončení pracovného pomeru odišiel do zahraničia. Odvtedy s našou finančnou skupinou nijako nespolupracoval a ani neudržiaval žiaden kontakt,“ uviedla PR špecialistka Lenka Vargová.

Arbitrážny súd v Petrohrade zakázal slovenskej ZSE Energia pokračovať v arbitráži s Gazpromom v Ženeve. V prípade porušenia zákazu by podľa súdu mala ruskému Gazprom Export zaplatiť viac než deväť miliónov eur.

Ako sme mohli vidieť, aj slová sa vedia premeniť na pušný prach, píše Tomáš Hudák. „Je čas pozrieť sa na to, s čím vstupuje každý jeden z nás do verejného diskurzu. Či sme schopní vecne kritizovať, polemizovať, argumentovať a žartovať, alebo sme len plní jedu.“

Slovensko patrí k najviac polarizovaným štátom v EÚ, rýchlo dobehlo Poľsko a Maďarsko, ukazuje výskum z Anglicka. Politika na Slovensku je podľa neho taká polarizovaná ako naposledy za Mečiara.

Vrchný veliteľ síl NATO v Európe je presvedčený, že Rusi nemajú pri Charkive dosť síl na strategický úspech. Na oblasť útočia nové jednotky z Leningradského vojenského okruhu.

Maturantky vravia, že žiaci by mali viac diskutovať o politike a učiť sa veci do života. „Záujem o verejné dianie vo svete a na Slovensku vám môže pomôcť na prijímacích skúškach, neskôr aj na vysokej škole,“ hovorí gymnazistka Michaela Škrabáková. (čierna labuť)

Tohtoročná letná sezóna pri mori môže byť ešte silnejšia než minuloročná. Niektoré cestovky hlásia medziročný nárast v predajoch, aerolínie Smartwings zasa pre Slovensko počítajú s medziročným nárastom kapacity o pätinu.

Neďaleko juhozápadných hraníc sa formuje búrkový systém, ktorý zasiahne aj územie Slovenska. „S vysokou pravdepodobnosťou ho sprevádzajú krúpy, lejak a prechodné zosilnenie vetra,“ varuje SHMÚ.

Zdroj - SHMÚ

Trinásť krajín vrátane siedmich štátov Európskej únie vyzvalo Izrael, aby neotváral rozsiahlu ofenzívu v Rafahu na juhu Pásma Gazy a aby umožnil dovážať humanitárnu pomoc cez všetky priechody.

Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, ktorý umožňuje niektorým väzňom slúžiť v armáde, ako aj zákon, ktorý zvyšuje pokuty pre osoby nedodržiavajúce pravidlá mobilizácie.

Hokejista Marko Daňo sa zajtra proti Francúzsku vráti do zostavy po tom, čo vynechal predošlé tri stretnutia. Nahradí Martina Faška-Rudáša, ktorý bude na tribúne rovnako ako Viliam Čacho, ktorý zatiaľ do hry nezasiahol. Obranca Mário Grman pre zranenie vynechal dnešný tréning, no zajtra by mal hrať.

V Rakúsku zadržali trojicu Slovákov, ktorí sú podozriví z vlámania do viacerých obytných domov. Zadržali ich pri čine v obci Wolkersdorf. Podľa rakúskych médií ide o 41-ročnú ženu a jej dvoch synov vo veku 18 a 19 rokov.

V Juhoafrickej republike ukončili záchranné práce po páde rozostavanej budovy v meste George na juhu krajiny. Tragédia zo 6. mája si vyžiadala najmenej 33 obetí, príčinu vyšetrujú.

Prípad atentátnika Juraja C. dozoruje na generálnej prokuratúre oddelenie závažnej kriminality, ktoré vzniklo po zániku špeciálnej prokuratúry. Podľa informácií Denníka N sa dozorovou prokurátorkou prípadu stala Katarína Habčáková, ktorá je z minulosti spájaná s viacerými spornými rozhodnutiami podľa paragrafu 363.

Výška štátneho príspevku cirkvám by sa mala zvyšovať podľa rastu minimálnej mzdy, navrhuje to ministerstvo kultúry. Upraviť by sa malo aj rozdelenie príspevku štátu medzi jednotlivé cirkvi. V roku 2025 by mali cirkvi dostať jednorazové zvýšenie príspevku.

Sériu útokov a otráv v Európe, ktoré organizovala jednotka GRU č. 29155, koordinovali s pomocou rodiny ruských špiónov s českým občianstvom, zistil The Insider. Nikolaj a Jelena Šapošnikovovci sa v Česku usadili ako politickí emigranti, potom si v Grécku kúpili vilu, ktorú atentátnici využívali ako úkryt.

V Alžírsku našli muža, ktorý bol nezvestný 26 rokov. Umar bin Umrán zmizol z mesta Džilfa v 90. rokoch počas alžírskej občianskej vojny, väznil ho sused.